Priopćenje za javnost ŽO HDZ 1990 SB

Na sjednici Predsjedništva ŽO HDZ 1990 ŽSB koja je održana u Travniku, doneseni su sljedeći ZAKLJUČCI: 1. HDZ 1990 zajedno s HDZ BiH u županiji Srednja Bosna kao HRVATSKI BLOK i dalje će pregovarati s političkim strankama koje su na izborima 2010. godine osvojile mandate za SABOR ŽSB kako bi se napravila parlamentarna većina za ustroj zakonodavne i izvršne vlasti. Vlast u ŽSB se ne može konstituirati bez oba HDZ-a.

 

 2. Očekujemo od Središnjeg izbornog povjerenstva prihvaćanje zahtjeva hrvatskog kluba za poništenje izbora poslanika u Dom naroda P FBiH iz SB jer nastavak vođenja sjednice nije u skladu s Poslovnikom o radu Sabora ŽSB.

 3. Tražimo od OHR-a da se osigura provedba i poštivanje Zakona i Ustava u ŽSB.

 4. HDZ 1990 odbacuje navode u izjavi zastupnika SDP-a Alana Škare iz ŽSB koje su neistinite i netočne. Pozivamo pojedince iz SDP-a i NSRzB da prestanu vršiti pritiske na zastupnike HDZ 1990 da podupru bošnjačke stranke kako bi formirali vodstvo Sabora i izabrali Vladu ŽSB. Zaštita hrvatskih nacionalnih interesa u ŽSB, koja je ukidanjem pariteta dovela Hrvate u veoma težak i neravnopravan položaj, jedino se može zaštititi kroz Hrvatski blok koji je dobio potporu Hrvata na općim izborima.

  5. Zabrinutost koju je iskazala Koordinacija hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata na sastanku u Travniku je opravdana i u tom kontekstu naš stav je jasan: Ustrajat ćemo na ostvarenju hrvatskih prava i njegovoj zaštiti kroz institucije Vlade i SABORA ŽSB.

(Ured za informiranje ŽO HDZ 1990 SB)