Prijeti nam eksplozija 120.000 starih bombi

Ako tvornica namjenske industrije „Binas“ iz Bugojna uskoro ne dobije odobrenje da nastavi proces uništavanja oružja i streljiva, cijelo postrojenje ubrzo bi moglo otići u zrak, saznaje „Dnevni avaz“.

Velika opasnost

U ovoj firmi, kako nam je rekao dobro upućen izvor, nalazi se između 115.000 i 120.000 zastarjelih ručnih bombi, koje su davno trebale biti uništene. Iako je tadašnje rukovodstvo tvornice 2007. i 2008. godine od Ministarstva obrane BiH dobilo sredstva za ovu operaciju, novac je potrošen, a bombe nisu uništene. – Netko, a istraga će utvrditi tko, uzeo je novac i potpisao da su bombe uništene. Kako to nije učinjeno, Tužiteljstvo BiH pokrenulo je istragu i sve do njenog okončanja stopirano je uništenje oružja i streljiva, pa tako i spornih bombi. Tu su i trombloni, projektili za ručne bacače… ali bombe su najveći problem – pojasnio je naš izvor. Neslužbeno saznajemo da se radi o ratnoj proizvodnji i da ove bombe nisu urađene po adekvatnim standardima. Upravo zato, ali i zbog činjenice da su stare skoro 20 godina, predstavljaju veliku opasnost. Saznajemo i da se aktualno rukovodstvo „Binasa“ u više navrata obraćalo Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koja je prva pokrenula istragu, ali i Tužiteljstvu BiH, kako bi deblokirali proces uništavanja oružja i streljiva. Posljednji put za pomoć su se obratili EUFOR-u, čiji su predstavnici i posjetili „Binas“, ali ni oni ništa konkretno nisu učinili. Upućeni u ovu problematiku smatraju da Tužiteljstvo BiH blokira proces zato što se boji da ponovo ne bude zlouporaba.

Istekao rok

– To su bombe koje su rađene sa živinim fulminatom i koje mogu trajati svega od pet do osam godina. One mogu eksplodirati svaki dan, a posljedice bi bile strašne – rekao je naš izvor. U Tužiteljstvu BiH su nam kazali da pod nazivom „Binas“ ne mogu naći ovaj predmet te da se on eventualno u spisima nalazi pod drugim imenom.