Prijava protiv direktora zatvora u Tuzli

Antikorupcijska komisija Skupštine Tuzlanskog kantona podnijela je Ministarstvu pravde prijavu protiv Hasana Hodžića, upravnika zatvora u Tuzli, a tereti ga za diskriminaciju zatvorenika, uzimanje mita i mobing nad osuđenicama. Prijava je na čekanju, a slučaj osuđenice Sanje Vulete ponovno je aktivirao priče o Hodžiću, pogotovo što je nedavno odbijena njena molba za pomilovanje. Vuleta je u Mostaru 2005. osuđena na deset godina robije zbog pomaganja u ubojstvu Blaža Knezovića.

Na robiji je privela kraju studiranje na Pravnom fakultetu u Sarajevu i ostao joj je još jedan ispit do diplome. Prema žalbama pojedinih osuđenica, ona u zatvoru ima sve moguće privilegije zahvaljujući upravniku Hadžiću. Navodno se njih dvoje mogu vidjeti i na tuzlanskim ulicama. U tuzlanskom zatvorskom ženskom odjelu koji je poluotvorenog tipa, trenutno su smještene 22 osuđenice i desetak njih je preko svojih odvjetnika nadležne upozorilo na diskriminaciju.

 

Čije su molbe odbijene

Osim molbe Sonje Vulete, odbijene su i molbe za pomilovanje koje su uputili Mirhad Lendo, Mladen Mandić, Hasan Huskić, Safet Imširović, Anto Šimić, Emir Softić, Adnan Lukavac i Nedim Bunar.

(San)