Preminula pacijentica iz Viteza, oboljela od virusa AH1N1

Pacijentica inicijala E.R., rođena 1984. godine, koja je na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu bila hospitalizirana zbog zaraze virusom svinjske gripe AH1N1, na žalost preminula je sinoć, potvrdili su danas iz Službe za odnose s javnošću Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. Iako nije službeno potvrđeno, doznajemo kako se radi o pacijentici iz Viteza, kako smo jučer i objavili.
Iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo navode kako su njihovi liječnici uložili maksimalne napore kako bi pomogli ovoj pacijentici, ali u tome, na žalost, nisu uspjeli.
U istom priopćenju navodi se kako je na Klinici za infektivne bolesti UKCS od 1. siječnja ove godine, pregledano 69 pacijenta s gripoznim sindromom.

Od 69 pregledana pacijenta, 19 pacijenata je bilo hospitalizirano na ovoj Klinici. Od 19 hospitaliziranih, kod 11 pacijenata ustanovljen je virus AH1N1. Trentačno je u Klinici hospitalizirano šest pacijenata s potvrđenim virusom AH1N1.
Hospitalizirani pacijenti su pod pod nadzorom ljekara, te su zbrinuti odgovarajućom terapijom.
Stanje pacijenta S.I. iz Zenice je i dalje izuzetno teško, a pacijent je smješten u Jedinici internističke intenzivne terapije.

(Radio Vitez)