Predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović otvorio Konferenciju ”Interreg-IPA, prekogranična suradnja”

Predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović otvorio je danas Konferenciju na temu ”Interreg-IPA, prekogranična suradnja”, koju je na Kupresu organizirala Politička akademija HDZ BiH. Konferencija je okupila gradonačelnike, načelnike, župane i županijske premijere iz Hrvatske i BiH, kao i ministre iz novoimenovane Vlade RH. Izaslanstvo HDZ-a RH predvodio je glavni tajnik Milijan Brkić.
Otvarajući Konferenciju, dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH predaju zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji od 15. veljače ocijenio je hrabrim, odvažnim i kredibilnim potezom kojim su stvoreni preduvjeti i za organiziranje događaja kakva je Konferencija na Kupresu. Predsjednik Čović ovim se prilikom osvrnuo i na suradnju BiH i RH koju je potrebno dodatno jačati korištenjem iskustava RH na europskom putu. Govorio je i o prioritetima u BiH naglasivši da je ekonomsko jačanje BiH jedan od najvažnijih. „Bez obzira na sve turbulencije, hrvatski narod će ostati u BiH. Naš je cilj stvoriti ambijent u kojem će se Hrvati u BiH osjećati istinski jednakopravnim te ekonomski ojačati BiH, naročito područja u kojima živi najmalobrojniji hrvatski narod. Pri tomu nećemo tražiti ništa što nije interes i drugih naroda koji žive u BiH“, istaknuo je uz ostalo, dr. Čović.
Predsjednik Čović najavio je i niz posjeta najviših hrvatskih dužnosnika u BiH čelnicima vlasti u Republici Hrvatskoj s ciljem dodatnog jačanja postojeće suradnje.
Sudjelovanje na Konferenciji ”Interreg-IPA, prekogranična suradnja” jedan je od prvih koraka dodatnog jačanja suradnje između BiH i RH kojeg je napravila nova Vlada RH, imenovana prije nepunih mjesec i pol dana, kazao je Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ RH koji je predvodio izaslanstvo dužnosnika iz RH na Konferenciji na Kupresu. Uz Brkića, u izaslanstvu su, uz ostale, bili i i Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, potom Goran Pauk, župan Šibensko-kninski, Josipa Rimac, zastupnica u Saboru RH te predstavnici Agencije za regionalni razvoj RH.
„Jačajući suradnju između lokalne samouprave i županija u BiH i RH pravimo nove mostove suradnje i između dvije države ali i našeg hrvatskog naroda koji je jedan narod u dvije države. Cilj nam je uspostaviti što tješnju suradnju, međusobno se upoznati, prenijeti naša iskustva iz procesa pridruživanja koja vama u BiH koji tek prolazite porođajne muke na europskom putu mogu itekako biti korisna kako biste ne samo ubrzali svoj europski put već i što kvalitetnije iskoristili europske fondove“, kazao je uz ostalo glavni tajnik HDZ RH Milijan Brkić naglašavajući kako je strateški cilj RH je da ne samo BiH već i zemlje okruženja čim prije postanu članicom EU.

O značaju Konferencije govorila je i Lidija Bradara, ravnateljica Političke akademije HDZ BiH koja je naglasila kako ovakve aktivnosti ubrzavaju europski put koji za BiH nema alternativu. „Organiziranjem ove Konferencije Politička akademija HDZ BiH potvrđuje lidersku poziciju na planu edukacije o svim aktualnim temema i procesima u BiH. Europske integracije bez sumnje su trenutačno najvažniji proces za sve narode i građane koji žive u BiH. Što prije to shvatimo i prihvatimo se posla, brže ćemo završiti proces prilagodbe, prihvatiti standarde i pravila ponašanja te u konačnici i sami postati članicom Europske unije“, istaknula je između ostalog Lidija Bradara, ravnateljica Političke akademije HDZ BiH koja je bila organizator Konferencije na temu”Interreg-IPA, prekogranična suradnja” .
Poruka Konferencije na Kupresu je da će se ovakvi oblici suradnje između BiH i RH koji podrazumijevaju i edukaciju, intenzivirati u idućem razdoblju na korist svih korisnika pretpristupnih Fondova Europske unije.

(HDZ BiH)