Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Predsjednik FBiH razgovarao sa direktorima kladionica

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je s Markom Milanovićem, Krešom Vukojom i Goranom Jozipovićem, direktorima kladionica “Sport Plus“, “Premier“ i “Bet live“, saopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

“Uz predstavljanje rada navedenih kladionica, koje upošljavaju preko 2.500 djelatnika i koje su za prva četiri mjeseca uplatile 11.000.000 KM u budžet Federacije BiH, pored isplata plaća i doprinosa, direktori su istaknuli i probleme s kojima se društva za priređivanje igara na sreću susreću u svom radu”, navodi se u saopćenju.

Nakon sastanka je objavljeno da su direktori kladionica izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su kazali, iznošenja neistina putem medija, pa čak i od nositelja visokih pozicija u institucijama vlasti.

“Isto tako, direktori kladionica istaknuli su da u potpunosti rade sukladno važećim zakonima te su izrazili spremnost pružiti stručnu pomoć u izradi zakonskih rješenja kojima će se još kvalitetnije urediti ova oblast”, objavljeno je iz Čavarinog ureda.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno poboljšati zakonsku regulativu, odnosno izvršiti stručnu analizu postojećeg Zakona o igrama na sreću Federacije BiH i njegovih efekata te, na temelju tih podataka, uraditi izmjene navedenog zakona.

Iako se očekivalo, federalno Ministarstvo finansija nije ni na posljednjoj sjednici Vlade FBiH pripremilo izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje bi trebale uvesti više reda u rad kladionica, odnosno, povećati porezne prihode.

Prema nekim procjenama, zbog činjenice da se na dobitke do 100 KM ne plaća porez, vlasnicima kladionica na mjesečnom nivou ostaje oko 20 miliona maraka, zbog čega su zastupnici SDA u Parlamentu Federacije BiH tražili da se konačno usvoje izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

Prema podacima Porezne uprave FBiH trinaest privatnih kladionica u Federaciji BiH su u nepuna četiri mjeseca 2016. ostvarile promet od 452 miliona KM, od čega je 364 miliona maraka isplaćeno na ime dobitaka manjih od 100 KM, koji nisu oporezovani.

Izvor: n1info.com

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend