Predsjednik FBiH Marinko Čavara na Transatlantskom ekonomskom forumu u Washingtonu

Na 5. Transatlantskom ekonomskom forumu koji se održava na Sveučilištu John Hopkins u Washingtonu sudjeluju predstavnici 14 zemalja. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara govorio je o posvećenosti BiH reformama na putu prema EU, trenutnoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na žurnu potrebu izmjene Izbornog zakona I nedostatkom konsenzusa za rješavanje ovog problema.

– Čitav niz promjena Washingtonskog sporazuma je unio neravnotežu u odnose unutar Federacije. Dakle, nužan je prvi korak za koji treba odvažnosti, a to je izmjena Izbornog zakona koja će poštivati ravnopravnost tri konstitutivna naroda. Bosni I Hercegovini je potreban europski ustav. – kazao je Čavara I naglasio:

– Ma koliko glasno govorili ili glasno šutjeli o općim izborima iduće godine, činjenice stoje: Izborni zakon treba žurne izmjene jer prema postojećem zakonu, izbori se mogu samo djelimično provesti, što može dovesti ustavne krize I bezizlazne situacije.

Predsjednik Federacije BiH je naglasio da Bosna I Hercegovina mora što prije naći rješenje kojim će se “osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda I time spriječiti lažno predstavljanje I djelovanje suprotno postignutim mirovnim sporazumima”, te nam je neophodna pomoć SAD-a.

Na marginama foruma Predsjednik Federacije BiH sastao se sa kongresmenima I senatorima kojima je prezentiran problem funkcioniranja Federacije BiH I BiH, ali I neophodan nastavak reformi na europskom putu BiH.