Povijesna prilika: Hrvatima načelnička pozicija u RS-u?!

Prvi put će, u povijesti daytonske BiH, Hrvati imati realnu priliku osvojiti načelničku poziciju u Republici Srpskoj. Riječ je o općini Pelagićevo, u bosanskoj Posavini, iz koje su Hrvati tijekom ratnih zbivanja u potpunosti protjerani, ali i u kojoj, prema, službeno neobjavljenom, popisu stanovništva čine većinsko stanovništvo.

HDZ 1990 je, kao najsnažniji politički subjekt s hrvatskim predznakom u općini Pelagićevo, preuzeo odgovornost te, unutar podijeljene političe scene unutar srpskog naroda, započeo okrupnjavanje hrvatskog političkog i društvenog bića.

HDZ 1990 će za čelnu općinsku poziciju kandidirati Slavku Zovkića, aktualnog zamjenika načelnika općine Pelagićevo.

„Uvjeren sam kako će svi hrvatski politički čimbenici shvatiti nužnost zajedništva i pružiti potporu gospodinu Zovkiću, koji ima realne izglede za pobjedu“, kazao je Mijo Perkunić, izaslanik HDZ-a 1990 u Vijeću naroda RS-a, koji živi i djeluje u općini Pelagićevo.

HDZ 1990 vjeruje u hrvatsko zajedništvo i jedninstven nastup svih hrvatskih čimbenika u ovoj općini, kako bi u potpunosti mobilizirali domaće povratničko stanovništvo i potaknuli iseljene Hrvate na dopisno glasovanje. „Tada je pobjeda zajamčena“, zaključuje Perkunić.

Ilija Cvitanović, novoizabrani predsjednik HDZ-a 1990 ističe  kako bi pobjeda u Pelagićevu, u simboličkom smislu, vratila vjeru hrvatskom narodu kako je moguć povratak u Posavinu.

„Bio bi to snažan poticaj hrvatskom narodu Posavine. Uložit ćemo nadljudske napore kako bi u skorijoj budućnosti činili identične poteze u Derventi, Brodu, Doboju, Modriči…“, zaključio je predsjednik HDZ-a 1990.

Ovaj primjer je nastavak kontinuiranog snažnog političkog smjera HDZ-a 1990 kada je riječ o Hrvatima u Republici Srpskoj i nepristajanja na dosadašnju hrvatsku politiku odricanja naših stoljetnih prostora.

(Ured za informiranje HDZ 1990)