Potvrđeno: U Varešu se nalazi zlato svjetske klase!

Kompanija “Adriatic Metals”, u čijem vlasništvu je bh. kompanija “Eastern Mining”, završila je preliminarnu procjenu potencijalnih nalazišta polimetala na lokaciji Rupice kod Vareša.

Također, nakon višemjesečnih istraživanja dopunjene su preliminarne procjene o resursima na lokaciji Veovača, općina Vareš.

Na osnovu podataka o istraživanjima procjenu je uradila kompanija “CSA Global” iz Australije. Izvršni direktor “Adriatic Metalsa” Paul Cronin ističe kako su preliminarni nalazi za Rupice i za Veovaču vrlo ohrabrujući, piše Faktor.

– Od kada smo počeli istraživanja početkom 2017. godine potvrđeni su značajni mineralni resursi te postojanje plemenitih metala na poznatim nalazištima. Depoziti na lokaciji Rupice su svjetske klase i naše istraživanje će ići u smjeru potrage za mogućim širenjem područja izvan do sada otkrivene mineralizacije.

Najnovija bušenja sugeriraju da se mineralizacija nastavlja na sjever na tom lokalitetu – naveo je Cronin. Kako navodi, bit će potrebno nastaviti istraživanje u okvirima koncesijskog područja, ali već sada postoji značajna osnova za izradu studije obuhvata koja na koncu vodi ka studiji izvodljivosti za obnavljanje rudnika u Varešu. Oba nalazišta su u zoni koncesije koja je odobrena koncesionaru “Eastern Mining”.

Istraživanja se vrše u skladu s pozitivnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Zeničko-dobojske županije, Općine Vareš s posebnim uvažavanjem i dobrom suradnjom s lokalnim stanovništvom.

Adriatic Metals je istraživač polimetala cinka i kompanija koji je uvrštena na ASX listu putem svog 100 posto udjela u projektu u Varešu. Projekt obuhvaća povjesni rudnik s mjestom otkopa cinka/olova/barita i srebra na lokalitetima Veovača i Rupice.

Kratkoročni cilj kompanije Adriatic Metals je proširiti postojeći resurs prema JORC (Australazijski zajednički komitet za rudne rezerve) na Veovači i okončati program bušenja radi proširenja visokokvalitetnog ležišta na Rupicama.

Kompanija Adriatic Metals je okupila tim svjetske klase koji će ubrzati njezine istraživačke napore i kompaniju brzo dovesti u razvojnu fazu, kako bi iskoristila svoju prednost i stratešku imovinu u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz kompanije.

(www.vecernji.ba)