Potvrđena optužnica za ratne zločine protiv Sakiba Mahmuljina

Sud BiH je potvrdio optužnicu za ratne zločine protiv umirovljenog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg zapovjednika Trećeg korpusa u čijem su sastavu bili i dragovoljci iz islamskih zemalja koji su se tijekom rata borili u BiH.

Optužnica koju je u prosincu 2015. godine podignulo Tužiteljstvo BiH Mahmuljina tereti po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine što su ih počinili pripadnici postrojbe “El mudžahid” koja je bila u sastavu Trećeg korpusa zaduženog za područje središnje Bosne.

U vrijeme završih ratnih operacija u BiH vođenih 1995. godine, pripadnici postrojbe “El mudžahid” su na području mjesta Vozuća na planini Ozren zarobili i potom likvidirali namjanje pedeset srpskih civila i pripadnika vojske bh. Srba.

Neki od njih ubijeni su ritualnim odsjecanjem glave, a brojni su zatočenici prije pogubljenja zlostavljani odsjecanjem dijelova tijela, prenose agencije.

Mahmuljina se tereti da je kao zapovjednik Trećeg korupusa znao za pripremu ovih zločina, a nije ništa učinio kako bi ih spriječio niti je nakon počinjenja poduzeo mjere kako bi se počinitelji kaznili.

Mahmuljin je u prosincu priveden na saslušanje no nakon toga je pušten i suđenje će pratiti sa slobode.

(VL)