Porezna uprava FBiH u jednom danu izvršila 220 inspekcijskih nadzora i otkrila 67 neprijavljenih radnika

Porezna uprava Federacije BiH je tokom jučerašnjeg dana, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 220 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljske, trgovinske i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.

 

 

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 67 neprijavljenih radnika, 14 objekata u kojim se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 66 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i 21 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 40 objekata i izdato 129 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 330.220,00 KM.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da posluju legalno, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata. Svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. 

Porezna uprava naglašava da su države koje nemaju uređen porezni sistem (poreznu politiku i poreznu upravu) na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne, da imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i da po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država. Zbog toga se zalaže za pravednu, racionalnu i efikasnu Upravu i nastoji  inicirati izgradnju pravednog, jasnog i stabilnog poreznog sistema koji će odgovoriti potrebama razvoja zemlje.

Porezna uprava Federacije BiH će i tokom 2017. godine nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika  i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Porezna uprava Federacije BiH poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu.  Porezna uprava će sve pristigle prijave tretirati u skladu sa svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima i poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika. Jedino tako će mnogi od vas ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima pomognu vama.

Prijave se mogu dostaviti putem:

  • e-maila:sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
  • putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i
  • putem besplatnog poziva 080 020 333.
  • putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“.

    (Porezna uprava Federacije BIH)