Poplave, suša i manje snijega, klimatske promjene vidljive i u BiH

BiH, kao i sve zemlje svijeta, osjeća posljedice klimatskih promjena koje se ogledaju u poplavama i sušama koje periodično zahvaćaju zemlju, istaknuto je tijekom nedjeljne sesije Asocijacije neovisnih intelektualaca “Krug 99”, piše Večernji list BiH.

Odraz klimatskih promjena definiran je ekstremima koje čine poplave i suše, tvrdi Martin Tais, stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene.

Kada je riječ o prekomjernoj magli koja je u Sarajevu evidentna tijekom zimskih mjeseci, Tais je kazao kako je to prirodna pojava. “Što se tiče magle u Sarajevu, to su prirodne pojave. Grad je napravljen skoro na planini, iznad 500 metara. Okružen je planinama, nalazimo se kao u loncu, nemamo industrije, ali imamo zagađenje. To je naš problem. Moramo smanjiti emisije”, kazao je Tais dodajući kako “priroda vraća ljudima koji je ne poštuju”.

Da su klimatske promjene itekako primjetne i u BiH, istaknuo je i stručnjak za klimatske promjene Željko Majstorović. “Kao što vidite, uvijek imamo neka nova iznenađenja, poremećaje u vidu oborina, poplave i suše. Kad sve zbrojite, taj poremećaj u oborinama izaziva sve veće problem s tim da je stupanj svijesti o klimatskim promjenama kod nas vrlo mali. To se vidi i po efektima koje je izazvala konferencija u Parizu, prestalo se o tome govoriti nakon dva dana. Najvažnije, treba u redovito školovanje uvesti edukaciju i predavanja, a i mediji se više moraju uključiti u rasprave o ovom tome. Klimatske promjene već nekoliko godina osjećaju se i na bh. planinama. Zimska turistička sezona na Bjelašnici je već propala. Hoteli i skijaški centri ovo nazivaju elementarnom nepogodom, kazao je Feni direktor hotela “Maršal” Zahid Bešović.

Kao razlog naveo je činjenicu da već duže vrijeme na planinama nema snijega zbog čega je veliki broj najavljenih gostiju iz BiH, Hrvatske, Poljske i Češke otkazao svoj dolazak.

Izvor: vecernji.ba