Poljoprivrednici od Vlade FBiH traže podsticaje; sljedeće godine ih neće imati kome dodijeliti

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH održalo je sastanak, na kojem su tražili od Vlade Federacije BiH da ispoštuje zaključke Federalnog parlamenta donesene 14. juna 2017. godine, na tematskoj sjednici i isplati im sva dugovanja od 2014. godine.

Na sastanku su govorili predstavnici poljoprivrednih udruženja iz četiri kantona Federacije BiH koji su najveći proizvođači mlijeka i poljoprivrednih proizvoda.

Oni potražuju dugovanja iz 2014., 2015. i dijela 2016. godine te isplatu iz drugog kvartala 2017. godine.
Predsjednik Udruženja grupacije proizvođača mlijeka i ratarstva Tuzlanskog kantona Muhamed Halilović je rekao kako će, u slučaju da Vlada ne isplati dug do 30. augusta, organizovati mirne proteste ispred zgrade Vlade FBiH.

Suad Selimović, sekretar Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije Tuzlanskog kantona pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla naglasio je da bi, u skladu sa zaključcima Parlamenta Federacije, Vlada trebala u skladu sa strategijom razvoja poljoprivrede i Zakonom o novčanim potporama poljoprivredi povećati sredstva za novčane potpore u 2017. godini.

Na sastanku je naglašeno kako je zbog suše upola smanjena biljna poljoprivredna proizvodnja te da će proizvođači biti u gubitku.

“Ako Vlada ne postupi prema zaključcima, bojim se da sljedeće godine neće imati kome isplaćivati podsticaj, jer porodice koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom zatvaraju farme i odlaze iz BiH”, rekao je predstavnik poljoprivrednih proizvođača Unsko-sanskog kantona.

Istaknuto je kako će zbog suše doći do poskupljenja stočne hrane i da je već zabilježeno poskupljenje kukuruza i druge stočne hrane što će utjecati na poskupljenje drugih prehrambenih proizvoda. Kažu kako će marketi iskoristiti situaciju i povećati cijenu, ali da će plaćanja prema poljoprivrednim proizvođačima ostati jednaka.

(Business magazin)