Policija postavila punkt kod Gornje Maoče

Policija Brčko distrikta postavila je punkt u blizini Gornje Maoče kod Srebrenika, mjesta koje se često pominje kao sjedište vehabijskog pokreta.

Legitimišu se svi koji ulaze i izlaze u selo u kojem je formirana vehabijska zajednica. Transportna vozila se pregledaju. Punkt osiguravaju i dva pripadnika specijalnih jedinica naoružana puškama.

“Ono što mi radimo je prvenstveno, proaktivna radnja provjere svih onih građana koji se kreću tim pravcem. U cilju, prvenstvenom, onemogućavanja svih lica za koja bi se moglo govoriti da bi se mogla destruktivno ponašati. Ono što je značajno ovdje je istaći da mi nemamo bilo kakvih informacija koje bi ukazivale na određena destruktvina ponašanja lica”, rekao je Halid Emkić, portparol Policije Brčko distrikta.

Samo nekoliko stotina metara dalje prema Gornjoj Maoči dežura policija iz Srebrenika. Oni svakodnevno patroliraju selom. U vrijeme boravka ekipe ATV-a u Gornjoj Maoči bili su pratnja. Razgovarali su sa jednim od mjestana ispred džamije, ali nije želio da da izjavu. Raspoloženi za razgovor nisu bili ni ostali mještani.

Mještani Gornje Maoče kažu da su navikli na policijske punktove. Pojačana policijska kontrola im ne smata, čak šta više im i prija, jer se, kažu, osjećaju bezbjednijim, zbog, kako su rekli, prijetnji koje im stižu sa svih strana.

Policijski punkt nije uznemirio ni prve komšije vehabija, iz sela Maoča. I oni kažu da su navikli na pojačano prisustvo policije. Kažu da su bezbjedni i bez punkta. Ni oni, međutim, nisu bili raspoloženi za razgovor pred kamerama. U distriktu Brčko različito gledaju na postavljanje policijskog kampa na ulazi u Gornju Maoču.

Do kada će ovakve mjere bezbjednosti ostati na snazi u distriktu, nije poznato. Zna se samo da gradom danonoćno patrolira više policajaca nego inače, dok se javni skupovi održavaju uz prethodne policijske provjere i jako obezbjeđenje.

(MOJportal)