Policajci na državnoj razini izborili se za jednaka prava pri umirovljenju


Vlada Federacije pronašla je rješenje po kojem će konačno biti izjednačena prava za umirovljenje policajaca na državnoj razini s pravima policijskih službenika na razini Federacije i županija.

Ovu informaciju potvrdio nam je i Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike u Vladi FBiH.

O tome će danas poseban zaključak donijeti i Federalna vlada, koja zasjeda u Mostaru, a na konferenciji za medije, osim Drljače, novinarima će se obratiti i Aljoša Čampara, ministar unutarnjih poslova.

Državni policajci (SIPA, Granična policija i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela) već godinama upozoravaju da su diskriminirani prilikom obračuna mirovina, ali ih je država
uporno ignorirala i probleme gurala pod tepih.
Zbog ovakve nepravde i nejednakih prava za umirovljenje policijskih službenika, državni policajci imaju mirovine za oko 600 maraka niže nego kolege s županijskog nivoa.

Drljača kaže da je taj problem konačno riješen i da više nema nikakvih nedoumica. Utvrđeno je, naime, da za način izračuna penzija policijskih službenika na državnom nivou treba primijeniti identične propise kao i za policijske službenike na nivou FBiH, prenosi Avaz.

– Kratko i jasno, utvrđeno je da se Zakon o PIO/MIO odnosi na sve policijske službenike u FBiH koji ostvaruju prava u Federalnom mirovinskom zavodu. To znači da je ovaj problem konačno riješen i da će im prava biti izjednačena. To ćemo sutra (srijeda, op.a) utvrditi na Vladi. Svi moraju imati jednak tretman – kaže Drljača.

Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata policijskih službenika u BiH, rekao nam da će danas ipak biti održana sjednica Upravnog odbora Saveza sindikata policijskih organa, bez obzira na obećanja.

– Dok ne vidimo rješenja, mi više nikome ne vjerujemo. I ranije su nam obećavali da će riješiti pa nisu – rekao je Krvavac, prenosi Avaz.

(Dnevnik.ba)