Počinje Ljetna škola hrvatskog folklora

Zadar je domaćin tradicionalne desetodnevne Ljetne škole hrvatskog folklora, koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održava već 25 godina.

Na programu su pjesme, glazba i plesovi Panonskog područja – narodni plesovi, glazba i pjesme Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Baranje, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, zapadne Slavonije, područja Županje i Vinkovaca te Srijema.

Bit će organizirana i predavanja o plesovima Hrvata, koji žive u Vojvodini (Srbija), Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH.

Od teorijskih predavanja na programu je kinetografija i osnove notnog pisma te nošnje panonskog područja.

Programski voditelj ŠHF je prof. Andrija Ivančan, koji vodi plesnu sekciju, voditelj tamburaške sekcije je Tibor Bün, a gost predavač maestro Siniša Leopold; voditelj sekcije tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić, uz predavače  – Nenada Sudara, Katarinu Horvatović, Gorana Kneževića, Katicu Tomac, Kristinu Benko Markovica, Slavicu Moslavac, Mišu Šarošca, Miroslava Šilića, te korepetitore Antuna Koteka i Lanu Moslavac.

Ove godine je prijavljeno točno 100 polaznika iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Rusije, Mađarske, Srbije, Australije, Bosne i Hercegovine te raznih krajeva Hrvatske.

Stečeno znanje i umijeće pokazat će na završnom svečanom koncertu u nedjelju, 11. kolovoza 2019. na terasi Omladinskog hostela Borik s početkom u 21.00 sat.

Organizatori zahvaljuju svima koji su pridonijeli organizaciji ovogodišnje Ljetne škole hrvatskog folklora, a posebno Zadarskoj županiji koja je sufinanciranjem omogućila sudjelovanje predstavnicima manjinskih Hrvata iz Vojvodine, te Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar, Gradu Zadru i Omladinskom hostelu Zadar.