Sport

Počelo završno odbrojavanje do početka Europskog prvenstva

Odbrojavanje do početka Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj ušlo je u završni tjedan. EURO u Francuskoj bit će 15. izdanje najprestižnijeg nogometnog natjecanja ‘Starog kontinenta’. Francuska je po treći put domaćin ovog natjecanja, nakon prvog izdanja ovog natjecanja 1960. godine, te prvenstva 1984.

Prvi put na završnici EP-a igrat će 24 reprezentacije, nakon proširenja s formata od 16 momčadi korištenog od prvenstva 1996.

Ukupno su 53 reprezentacije lovile 23 mjesta u završnici uz domaćina Francusku. Gibraltar je po prvi put nastupio u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, nakon što ih je UEFA 2013. priznala kao članicu. Pet se reprezentacija kvalificiralo na svoje prvo Europsko prvenstvo u nogometu: Albanija, Island, Sjeverna Irska, Slovačka i Wales, a dva bivša europska prvaka nisu se plasirala. Nizozemska koja je slavila 1988. godine i Danci, prvaci iz 1992.

Nizozemci su ostali bez EURO-a svega 16 mjeseci nakon osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a Danci nakon poraza u dodatnim kvalifikacijama od susjeda Švedske.

Španjolska je dvostruki branitelj naslova (2008, 2012) i trostruki osvajač nakon što je slavila i 1964. Tri europske titule imaju i Nijemci. Slavili su 1972., 1980. i 1996. godine, a u stopu ih slijedi Francuska s dva osvojena prva mjesta (1984, 2000). Naslovu europskog prvaka veselili su se i SSSR 1960., Italija 1968., Čehoslovačka 1976., Nizozemska 1988. te Danska 1992.

Njemačka svoju moć dokazuje i činjenicom da ima najviše skupljenih medalja, tako da je osim tri zlata, osvojila tri srebra i jednu broncu.

Ovogodišnje europsko prvenstvo u Francuskoj ima jednu novu dimenziju, do sada neviđenu na velikim sportskim natjecanjima – Strah od terorističkih napada. Zbog toga će EURO biti najveća sigurnosna akcija u svijetu sporta. U sigurnosnom smislu Francuzi su poduzeli neviđene mjere, stadioni, trening kampovi, fan zone i hoteli bit će posebno čuvani.

Nažalost, zbog oblika suvremenog terorizma teško se boriti s bombašima samoubojicama, posebice u zonama centra gradova ili u podzemnoj željeznici, ali Francuzi će sve napraviti kako se to ne bi dogodilo.

Nakon terorističkih napada na Pariz u studenom prošle godine i Bruxelles u ožujku ove godine u kojima je poginulo više od 150 osoba, francuska policija i najjače obavještajne službe na svijetu SU na nogama.

Organizatori Eura su objavili kako očekuju da će utakmice na stadionima pratiti ukupno 2,5 milijuna gledatelja, a još 7,5 milijuna očekuju u navijačkim zonama.

Osim bojazni od terorističkih udara, domaćini imaju problema i s valom štrajkova i socijalnih nemira nakon što je vlada najavila donošenje novog zakona o radu.

U tijeku su štrajkovi u željezničkom prometu, rafinerijama nafte, nuklearnim centralama, aviokompanijama. Socijalnu krizu otežava i rekordna nepopularnost predsjednika i Vlade.

Uz poremećaje povezane sa štrajkovima, nadovezuju se problemi povezani s poplavama poput zatvaranja muzeja i metro stanica Pariza. Louvre je zatvoren kako bi se preventivno evakuirala djela koja se čuvaju u skladištima. Obala Seine poplavljena je i automobilski promet je u prekidu, kao i jedna željeznička linija.

Zanimljivo, najveća napetost očekuje se u Bordeauxu, gdje će se odigrati pet utakmica. Procijenjeno je da će kroz grad tijekom Eura proći čak milijun turista i navijača. a u Bordeauxu nedostaje zaštitara pa se traže pojačanja kako bi se osigurali punktovi na kojima će se družiti navijači. Usto, problem je i s novim stadionom; nisu dobro riješeni prilazi stadionu pa se mogu očekivati velike prometne gužve.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend