Počela dubinska analiza stanja u BH Telecomu i HT Eronetu

Vlada Federacije i Ministarstvo prometa i komunikacija počeli su raditi dubinsku analizu stanja u dva telekoma koji su u vlasništvu Federacije.

Osim toga, pokrenut je postupak promjene Statuta društva HT Mostar, kojim će zagrebački HT izgubiti pravo prvootkupa većinskog udjela Federacije BiH u ovoj kompaniji, izvještava Federalna televizija.

Pokrenuta je promjena Statuta HT-a Mostar u kojem Federacija BiH ima većinski udio dionica. Zagrebački HT je drugi na listi po broju dionica. Prije gotovo 11 godna potpisan je ugovor u kojem je navedeno da prilikom prodaje udjela Vlade Federacije u HT-u Mostar pravo preče kupovine dionica ima zagrebački HT.

“Cilj je da se sporna stavka – pravo prvootkupa otkloni. Iako je kroz ovaj period i u prethodnom mandatu kroz 10 godina donesno niz odluka kojim se to zahtijevalo, to nije učinjeno. Čak ima i presuda Kantonalnog suda Sarajevo iz 2012. kojom se to tražilo”, kaže Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Zagrebački HT je u vlasništvu Deutsche Telekoma, koji je vlasnik i crnogorskog i makedonskog telekoma. Na naš upit, samo kažu da su u stalnoj komunikaciji sa resornim federalnim ministarstvom i da zajedno rješavaju pitanja koja proizlaze iz sporazuma o HT-u Mostar.

BH Telecom je 2016. godinu završio sa nepunih 76 miliona maraka dobiti. Banjalučka M:tel grupa, koju čini Telekom Srpske, Logosoft Sarajevo i Mtel Austrija 2016. godinu završila je sa 65 miliona maraka dobiti. Iako bilježi bolje poslovne rezultate nego prethodnih godina, HT Mostar je krajem prošle godine ostvario 7,6 miliona maraka dobiti.

Za ekonomske stručnjake, upravo su poslovni rezultati telekoma izuzetno bitni.

“Jesu li ti subjekti u tom momentu spremni za privatizaciju i da li su oni dovedeni do situacije kad se može postići makimalna vrijednost – to zavisi i od situacije unutar firme i od momentalnog stanja na tržištu”, objašnjava Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo.

Nakon dubinske analize poslovanja, Vlada zauzeti službeni stav o sudbini ovih preduzeća.

“Cilj dubinske analize je da se prije svega snimi činjenično realno stanje kao i da se zauzmu stavovi u nekom budućem djelovanju tih operatera”, ističe Lasić.

Telekomi su neizbježna tema i sastanaka na visokom nivou. Tako su premijer Federacije Fadil Novalić izamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee razgovarali o dubinskoj analizi poslovanja BH Telekoma i HT Mostar.