PDV platiti tek kada se naplati isporučena roba ili obavi usluga

Inicijativu za izmjenu Zakona o PDV-u pokrenula je Mreža za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u BiH, napominjući kako tome što prije treba pristupiti radi jačanja konkurentnosti domaćih poduzeća.

I gospodarstvenici iz FBiH i RS-a pridružuju se inicijativi o izmjeni postojećeg Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) na način da se PDV u budućnosti naplaćuje po naplati obavljene usluge, a ne kao do sada po izdavanju fakture, piše Večernji list BiH.

To znači da porezni obveznici ne mogu plaćati PDV državi, a da prije toga na svojoj usluzi, isporučenoj-prodanoj robi nisu dobili konkretnu financijsku dobit, odnosno nisu je naplatili.

Inicijativu za izmjenu Zakona o PDV-u pokrenula je Mreža za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u BiH, napominjući kako tome što prije treba pristupiti radi jačanja konkurentnosti domaćih poduzeća, ali i stvaranja boljeg poslovnog ambijenta u državi s namjerom privlačenja stranog kapitala. Na nedavno održanom okruglom stolu “Izmjene i dopune Zakona o PDV-u – uvođenje sustava oporezivanja prema naplaćenim naknadama”, istaknuto je kako se rokovi za uplatu PDV-a državi moraju pomaknuti i to na posljednji dan u mjesecu.

Ekonomska stručnjakinja Svetlana Cenić smatra da se izmjenama poreznog sustava mora pristupiti strateški i to na razini izmjena cjelokupnog financijskog sustava BiH. Ona pod tim, prvenstveno, podrazumijeva izmjenu sustava PDV-a u raspodjeli te izmjenu Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Nužno je, dodala je, uvezati i fiskalni sustav na razini države te s poreznim i geodetskim upravama. Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, naglasio je da je uz ove izmjene potrebno inzistirati i na ukidanju prava na odbitni PDV za fakture koje nisu plaćene.

Prema sadašnjem Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, porezni obveznici su dužni podnijeti prijavu i platiti PDV od 1. do 10. u mjesecu po isteku poreznog razdoblja, bez obzira na to jesu li naplatili svoja potraživanja po osnovi prometa dobara i usluga ili ne, što u konačnici brojne poslovne subjekte čini nelikvidnim, napominje Pandurević.

Još početkom prošle godine Vlada RS-a, unatoč protivljenju Uprave za neizravno oporezivanje BiH, iznijela je program o uvođenju različite stope PDV-a.

Odbor za reformu gospodarskog sustava Republike Srpske (RS) za potrebe Vlade RS-a pripremio je radne verzije 11 zakona iz područja financija, među kojima je razrađen prijedlog izmjena Zakona o PDV-u i uvođenje različite stope poreza na dodanu vrijednost.

Prijedlog Vlade Republike Srpske, koji će biti upućen Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje, jest da se povećanje stope PDV-a na neke robe podigne s postojećih 17 na 20 ili 22 posto, a da se na temeljne životne namirnice te opremu za novorođenčad PDV smanji na 10 ili 11 posto.

Prijedlog nije mogao ući u parlamentarnu proceduru zbog stand-by aranžmana s MMF-om te je tako onemogućena promjena postojećeg režima PDV-a.

Uprava za neizravno oporezivanje tvrdi kako bi zbog različite stope PDV-a bilo potrebno zaposliti najmanje dodatnih 110 radnika koji bi godišnje stajali najmanje 2,6 milijuna KM. Tu su još troškovi opreme i najma prostora.

Smatraju da bi se uvođenje različite stope PDV-a negativno odrazilo na ukupne prihode.

 

 

(izor:večernji.ba)