Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Parlamentarni državni sekretar Fuchtel u posjeti Bosni i Hercegovini

Hans-Joachim Fuchtel, parlamentarni državni sekretar u Saveznom ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj je 17. i 18. januara 2016. u posjeti Bosni i Hercegovini. Posjetom se ističe duga i vrlo uspješna razvojna suradnja između Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Fuchtel će se između ostalog u Sarajevu susresti sa zamjenikom ministra finansija, Mirsadom Žugom, te će se voditi razgovori za jačanje srednjeg stručnog obrazovanja. U Travniku će posjetiti preduzeće GS-TMT, a potom će svečano otvoriti projekat izgradnje gradskog sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjoj Luci, koji je Njemačka finansirala značajnim dijelom. Nakon toga slijedi razgovor sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petrom Đokićem.

Kao najveći bilateralni donator, Njemačka se sa svojim razvojnim fokusom na demokratiji, unaprjeđenju uprave i ekonomije, kao i obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti angažuje na vidljivom boljitku za ljude u Bosni i Hercegovini. Njemačka savezna vlada je do sada u projekte u Bosni i Hercegovini ukupno investirala oko 960 miliona eura.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend