Sport

PANDŽA: ŠPANIJA NIKADA PRIJE NIJE DOLAZILA U NAŠU DRŽAVU, TO ZNAČI DA NEŠTO VRIJEDIMO

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine organizovao je danas konferenciju za novinare na kojoj su između ostalog govorili selektor ‘zlatnih kadeta’ Josip Pandža, kapiten Džanan Musa i prvotimac Sani Čampara.

Novinarima se na početku obratio Pandža. “Ja ću ovom prilikom sumirati sve što smo uradili u periodu od 25 dana iza nas. Dakle, iza nas je period od 25 dana rada, iz nekih objektivnih razloga nismo trenutno u fizičkom stanju kakvo je potrebno za Svjetsko prvenstvo i kroz naredni period ćemo se baviti time da to dignemo na optimum za pokazivanje pravih stvari.” “Što se tiče psihološkog pristupa, u zadnje vrijeme primijetim da se nerviraju na svaki promašaj, svaku izgubljenu loptu i svaku grešku te gledamo da su već pod jednim velikim pritiskom i to nam je neki cilj, da ih dovedemo u fazu da uživaju u košarci, da se igraju košarke, što su radili i na Evropskom prvenstvu.” “Oni imaju prevelika očekivanja, zbog javnosti, ali i zbog njih samih. Nama je osim tog dijela gdje ih moramo podići fizički bitan i taj psihički dio. Momci su još mladi da bi pravili od ovog nešto najbitnije na svijetu. Ako dođemo u stanje da Svjetsko prvenstvo ne bude pitanje života i smrti, mislim da možemo pokazati velike stvari.” “Što se tiče Španije, dolazi nam veliki protivnik na noge, koji nikada prije nije dolazio u našu državu da igra neku prijateljsku utakmicu. To znači da mi ipak nešto vrijedimo. Što se tiče sportskog dijela, na njima ćemo najviše vidjeti u kakvom smo stanju i šta trebamo popraviti. Te dvije utakmice protiv Španije će nam otvoriti oči, a utakmice nam nisu toliko bitne rezultatski. Publici želimo pružiti košarkaški spektakl, jer s obje strane ima igrača koji će napraviti velike karijere, tako da ovim putem pozivam publiku.”

Predstavnicima medija se obratio i Džanan Musa: “Mi se gradimo iz utakmice u utakmicu i iz treninga u trening. Nama je najvažnije da do Svjetskog prvenstva budemo u top formi. Ove prijateljske utakmice su samo pokazatelj onog svega što mi radimo na treninzima. Trudit ćemo se da opet budemo zajedno, da budemo složni i da Bosnu i Hercegovinu predstavimo u najboljem svjetlu. Želim pozvati sve građane Sarajeva da nas podrže sutra i da pogledaju spektakl protiv Španije.” Za kraj je govorio i Sani Čampara. “ Zbog svakakvih dešavanja nismo bili u mogućnosti da budemo stalno zajedno i to je sigurno utjecalo na atmosferu u ekipi. Ipak, imamo još dosta vremena da se okupimo i da nađemo tu atmosferu koju smo imali i prošle godine. Što se tiče sutrašnje utakmice, to je sigurno najteži test koji ćemo imati u ovim pripremama. Španija je vrhunska reprezentacija, kako u seniorima, tako i u omladinskim kategorijama. Mislim da ćemo tu vidjeti naše trenutno stanje, na čemu trebamo da radimo do početka Svjetskog prvenstva.” Vrijedi istaći i da su danas predstavljeni novi dresovi reprezentacije proizvođača Hasky sport pod brendom ‘No1’.

Prvu prijateljsku utakmica BiH će protiv Španije odigrati u subotu, u Dvorani Mirza Delibašić. Nakon toga u nedjelju, 12. juna, ove dvije reprezentacije će odmjeriti snage u Gradskoj sportskoj dvorani u Vitezu, sa početkom u 21:15 sati.

Sva prikupljena sredstva od prodaje ulaznica bit će iskorištena za putovanje mladih košarkaša na Svjetsko prvenstvo u Španiji, kao i za odlaske ostalih selekcija na međunarodna takmičenja.

(Izvor: sport1.ba/hronika.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend