Ovom hranom nadomjestite nedostatak vitamina D

Brojne studije potvrdile su da je sunce glavni preduvjet za stvaranje D vitamina u organizmu, a gotovo pola svjetske populacije ima premalo ovog vitamina.

Za zadovoljenje dnevne potrebe D vitamina preporučuje se pet do 30 minuta boravka na suncu.

Liječnici pojašnjavaju važnost vitamina D naročito za jačanje imuniteta. Nedostatak vitamina D odnosno njegova niska razina primjetna je kod starijih ljudi i hroničnih bolesnika.

“Studije su ukazale na vezu između niske koncentracije D vitamina i infekcija respiratornog sustava, ali i upala pluća, hepatitisa B i C, te HIV-a”, istaknuto je.

D vitamin važan je za brojne različite fiziološke procese.

Vitamin D utječe na kosti, sprječava upale, popravlja san, te poboljšava rad srca i mozga. Njegova preporučena dnevna doza za odraslu osobu kreće se između 600 i 800 IU dnevno, a tu količinu tijelo ne može unijeti samo kroz hranu.

Osim ribe, za unos vitamina D putem hrane potrebno je konzumirati:

  • Mlijeko bogato vitaminom D
  • Žitarice koje su obogaćene ovim vitaminom
  • Gljive su izvor D vitamina

Bez obzira na vrijeme koje provedemo na suncu trebala bi se konzumirati hrana bogata vitaminom D. Ako ga i tada budete imali premalo u krvi, onda je potrebno uzeti dodatak D vitamina.

Savjeti za unos D vitamina Američko udruženje za srce i kardiovaskularno zdravlje navelo je da vitamina D najviše ima u lososu, tuni i skuši.