Ovo su najgore kompanije u povijesti

Mislite da je kompanija British Petroleum svojim ponašanjem oko ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu demonstrirala bahatost, gramzivost i neosjetljivost velikih kapitalističkih ‘igrača’? Čitajte dalje, povijest je puna još gorih primjera… Američki portal Daily Beast je u suradnji s desetero povjesničara došao do top 13 najomraženijih kompanija u povijesti SAD-a.

Na prvom se mjestu našla naftna kompanija Standard Oil koju je vodio John D. Rockefeller. Iako su kompaniju cijenili 1880-ih i 1890-ih, tvrtka je zapravo bila sinonim za korporativnu pohlepu jer je bezobzirno gutala manje tvrtke i stvarala monopol. Godine 1911. Vlada je stala na kraj takvom širenju i podijelila Standard Oil na čak 34 kompanije.

Na drugom mjestu nalazi se kompanija koja je odgovorna za najsmrtonosniju industrijsku katastrofu u povijesti. Dana 3. prosinca 1984. godine iz tvornice Union Carbide u indijskom Bhopalu iscurio je oblak otrovnog plina od 45 tisuća tona, ubivši u prvom naletu 5 tisuća ljudi. Još 15 do 20 tisuća umrlo je od posljedica udisanja plina u godinama nakon incidenta, a oko 100.000 ljudi i danas se bori s posljedicama tragedije.

Treće mjesto ‘osvojio’ je Exxon Valdez, inače kompanija nastala iz prijespomenutog Standard Oila. Exxon Valdez je 1989. godine bio odgovoran za tada najveću katastrofu u Americi. Naime, tanker kompanije se nasukao na jugu Aljaske, a iz njega je isteklo 11 milijuna galona nafte.

Kompanija odgovorna za termin ‘banana republika’

Kompanija United Fruit Company, koja se nalazi na četvrtom mjestu, jest korporacija koja se bavila izvozom banana, a po toj kompaniji je i nastao termin ‘banana republika’. U svakoj su zemlji stvarali dobre veze s lokalnim vlastima, a u Gvatemali su čak utjecali na političke prilike. ovoj bezobzirnoj korporaciji pjesmu punu osude spjevao je i Pablo Neruda.

Peto mjesto otišlo je bivšem telekomunikacijskom divu International Telephone & Telegraph (ITT). ITT je također sudbonosno utjecao na političku situaciju u Latinskoj Americi. Naime, kao vlasnik čileanske telekomunikacijske kompanije Chilteco, ITT je 1970. godine financirao protivnika čileanskoga predsjedničkog kandidata Salvadora Allendea. Kad je nakon tri godine Allende svrgnut, činilo se da je u sve umiješan i ITT.

Tek šesto mjesto osvojio je British Petroleum, kompanija odgovorna za aktualnu ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu. Čelnik BP-ja Tony Hayward ostat će upamćen po ocjeni da je nesreća platforme Deepwater Horizon ‘relativno mala’.

Na listi i Microsoft, Nestle, Goldman Sachs…

Sedmo mjesto pripalo je Microsoftu Billa Gatesa, i to zbog monopolističke prakse. Imaju operativni sistem koji nije kompatibilan s ostalim sistemima, a ekskluzivnim ugovorimaa s proizvođačima hardvera kontroliraju cijene i imaju tržišnu dominaciju.

Osma je investicijska banka Goldman Sachs, kompanije koja se osobito podlo okoristila trenutačnom svjetskom financijskom krizom. Naime, u travnju 2010. godine otkriveno je da je Goldman Sachs poticao klijente na rizična ulaganja, a potom se kladio da će te investicije propasti.

Na popisu najomraženijih, na devetom mjestu, našla se i kompanija Nestle, i to zbog reklamne kampanje iz 1977. godine, u kojoj su svoju bebi formulu reklamirali kao najbolji nadomjestak dojenju, bez da su u zemljama Trećeg svijeta naznačili da to može izazvati i smrt dojenčeta.

Rat je ‘zlatna koka’

Deseto mjesto pripalo je privatnoj vojnoj kompaniji Blackwater. Njeni su plaćenici bili optuživani za sve od ubojstva do silovanja, pa do nelegalne preprodaje oružja. Nedavno su promijenili ime u Xe Services.

Jedanaesta je kompanija Monsanto, odgovorna za izlijevanje 19.000 galona kemikalije koja sadrži otrovni dioksin u Sturgeonu u Missouriju. Vijetnamci su protiv tvrte podigli tužbu za ratni zločin u Vijetnamskom ratu zbog proizvodnje bojnog otrova Agent Orange.

Kompanija Halliburton, kojoj je direktor bio i omraženi bivši potpredsjednik SAD-a Dick Cheney, nalazi se na 12. mjestu. Tvrtka je ‘procvjetala’ nakon rata u Iraku, i postala sinonim za ratno profiterstvo.

Posljednja, ali ne i nevažna, na 13. mjestu našla se investicijska banka Drexel Burnham. Njen financijski guru Michael Milken je 1986. osuđen za varanje u trgovini dionicama. Banka je nakon toga bankrotirala. (net.hr)