Ovo je razlog zašto se vjenčani prsten nosi na četvrtom prstu

Kada vidimo da netko nosi prsten na drugom prstu desne ruke, znamo da ta osoba nije u braku, ali ako prsten nosi na četvrtom prstu lijeve ruke odmah zaključujemo da je u braku.

No, znate li zašto se vjenčani prsten nosi baš na četvrtom prstu ? Za to postoji razlog, kao i za to zašto se nosi baš na lijevoj ruci. Povijest vjenčanog prstena Tradicija vjenčanog prstena potječe još iz drevnog Egipta, budući da su arheolozi u hijeroglifima pronašli dokaze koji su tvrdili da će mladenke nositi prsten. Vjenčani prstenovi nose se još od vremena starih Grka i Rimljana. Postoji dirljivo objašnjenje zašto je četvrti prst izabran za ‘vjenčani prst’.  –

U davnim se vremenima smatralo da na prstu lijeve ruke postoji vena koja je tekla ravno prema srcu. I tada se za srce mislilo da je ono središte emocija. Tako su stari Rimljani tu venu nazivali ‘vena amoris’ što znači ‘vena ljubavi’ – objasnila je Bernadette Chapman, osnivačica saveza ‘The UK Alliance of Wedding Planners’. Od tada smo o ljudskom tijelu saznali mnogo toga. Sada znamo, nažalost, da mi nemamo takvu venu. Osim toga, znamo da je srce mišićni organ za pumpanje krvi, ali to nas nije spriječilo da nastavimo o njemu razmišljati u emotivnom kontekstu. Također, još uvijek vjenčani prsten nosimo na četvrtom prstu.

Ne slijede svi tradiciju Unatoč rasprostranjenosti ove tradicije vjenčanog prstena, pogotovo u zapadnim kulturama, ne slijede je svi. – Neke kulture su odabrale slobodu i individualnost kada su odlučivale na kojoj ruci će se nositi vjenčani prsten. Bračni parovi iz europskih zemalja poput Austrije, Danske i Njemačke, vjenčani prsten nose na desnoj ruci. Ljudi u Indiji također su se odlučili za desnu ruku jer se kod njih lijeva ruka smatra ‘nečistom’ – rekla je poslovna savjetnica Jennifer Claire Constant za Reader’s Digest.

vecernji.ba