Ove namirnice djeca ne bi smjela jesti do četvrte godine!

Osim štetnosti pojedinih namirnica, potrebno je imati na umu i kakva je njihova struktura i koliko su teške za žvakanje. Zato Index donosi popis hrane koje roditelji ne bi smjeli nuditi djeci prije navršenih 4. godine.

  1. Hrenovke

Osim što su izrazito nezdrave, njihova gumenasta struktura nije pogodna za djecu jer postoji opasnost od gušenja. Pametna zamjena: Sitno mljevena puretina ili piletina.

  1. Veliki komadi mesa i sira

Uz malo vremena lako ćete isjeckati meso i sir na sitnije komadiće pogodne djeci. Većoj djeci izrežite na trakice koje će lakše moći zagristi, a manjoj na veličinu jednog zalogaja kako bi olakšali žvakanje.

  1. Cijelo voće

Jabuke i kruške obavezno prije davanja djetetu izrežite na kriške i ogulite. Kruške izaberite one zrele, a jabuke ako su izrazito tvrde prije kratko prokuhajte. Krupne bobice grožđa također prepolovite.

  1. Tvrdi ili vrlo ljepljivi slatkiši

Iako bi slatkiše trebalo potpuno izbjeći, to je s mališanima koji obožavaju ove male napasti vrlo teško. Zato izbjegavajte tvrde bombone koje bi dijete moglo progutati cijele i ljepljive slatkiše kao što su sljezovi kolačići.

  1. Maslac od kikirikija

Ljepljivi maslac od kikirikija može biti vrlo opasan za djecu mlađu od 2 godine, pogotovo ako u sebi sadrži komadiće kikirikija  koji mogu biti vrlo oštri prema djetetovom osjetljivom nepcu.

  1. Kokice

Sjetite se koliko se samo vama puta komadić kukuruza od kokica zalijepio za grlo. Osim toga, djeci je vrlo teško žvakati suhu hranu, a kokice su jedne od njih.

  1. Sirovo povrće 

Dok dijete u potpunosti ne savlada temeljno žvakanje hrskavo i tvrdo sirovo povrće bi trebalo zamijeniti kuhanim gračkom, mrkvom ili brokulom.