Osim štetnosti pojedinih namirnica, potrebno je imati na umu i kakva je njihova struktura i koliko su teške za žvakanje. Zato Index donosi popis hrane koje roditelji ne bi smjeli nuditi djeci prije navršenih 4. godine.
- Hrenovke
Osim što su izrazito nezdrave, njihova gumenasta struktura nije pogodna za djecu jer postoji opasnost od gušenja. Pametna zamjena: Sitno mljevena puretina ili piletina.
- Veliki komadi mesa i sira
Uz malo vremena lako ćete isjeckati meso i sir na sitnije komadiće pogodne djeci. Većoj djeci izrežite na trakice koje će lakše moći zagristi, a manjoj na veličinu jednog zalogaja kako bi olakšali žvakanje.
- Cijelo voće
Jabuke i kruške obavezno prije davanja djetetu izrežite na kriške i ogulite. Kruške izaberite one zrele, a jabuke ako su izrazito tvrde prije kratko prokuhajte. Krupne bobice grožđa također prepolovite.
- Tvrdi ili vrlo ljepljivi slatkiši
Iako bi slatkiše trebalo potpuno izbjeći, to je s mališanima koji obožavaju ove male napasti vrlo teško. Zato izbjegavajte tvrde bombone koje bi dijete moglo progutati cijele i ljepljive slatkiše kao što su sljezovi kolačići.
- Maslac od kikirikija
Ljepljivi maslac od kikirikija može biti vrlo opasan za djecu mlađu od 2 godine, pogotovo ako u sebi sadrži komadiće kikirikija koji mogu biti vrlo oštri prema djetetovom osjetljivom nepcu.
- Kokice
Sjetite se koliko se samo vama puta komadić kukuruza od kokica zalijepio za grlo. Osim toga, djeci je vrlo teško žvakati suhu hranu, a kokice su jedne od njih.
- Sirovo povrće
Dok dijete u potpunosti ne savlada temeljno žvakanje hrskavo i tvrdo sirovo povrće bi trebalo zamijeniti kuhanim gračkom, mrkvom ili brokulom.