Ovakvo stanje ne vodi nikuda, poštenije je ići u nove izbore

Komentirajući Sporazum za formiranje vlasti na državnoj razini koji su potpisali lideri vladajućih stranaka, Bariša Čolak, zastupnik HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za N1 je rekao kako se “tinta nije osušila na Sporazumu a već su salve kritika stizale” te je rekao kako ne razumije kome odgovara da se dokument ne ispoštuje. 

“Još uvijek ne bih rekao da je Sporazum propao, još uvijek želim vjerovati da je moguće napraviti značajan iskorak u ovih nekoliko dana, iako treba biti objektivan i priznati da ovo do sada što se događalo nakon potpisivanja Sporazuma nije nešto što ulijeva optimizam.”, rekao je Čolak.  Na upit bi li pristao na imenovanje mandatara i formiranje vlasti bez slanja Godišnjeg nacionalnog programa, Čolak ističe da treba pokušati napraviti vlast koja će u narednom razdoblju poslati ne jedan nego više ANP u Bruxelles.

“Ja ne vidim drugi izlaz. Ne možemo nikako drugačije doći do rješenja. Ako bismo imali mandatara, ako bi formirali Vijeće ministara mogli bi napraviti krupan iskorak u smislu euro i NATO integracija, mogli bi odmah prići izmjenama Izbornog zakona BiH. Ovakvo stanje nas ne vodi niugdje”, kaže Čolak.  Izmjene Izbornog zakona nužne su za napredak Bosne i Hercegovine, mišljenje je to Bariše Čolaka i HDZ-a. A jedna od značajnih odredbi bila bi i mogućnost izvanrednih izbora.

“Bilo bi dobro da takva opcija postoji u Izbornom zakonu. Možda ne bi ovoliko čekali na formiranje vlasti da imamo jednu takvu odluku, takva odredba postoji u većini europskih zemalja. Odugovlačenje s formiranjem vlasti je i prevara naših građana – ako to ne ide, poštenije je ići na nove izbore da se građanima ponovno dadne prilika za kazne ili nagrade”, naglasio je Čolak. 

Komentirajući izjave Bože Ljubića da je Herceg Bosna putokaz u kojem smjeru bi trebala ići i Bosna i Hercegovin, zastupnik HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH naglasio je kako “nitko normalan u ovoj državi ne bi trebao imati ništa protiv da svaki narod bude ravnopravan” te da iz tog razdoblja Hrvatske republike Herceg Bosne ne postoji nijedan dokument koji je bio protiv BiH ili ju je dijelio.

vecernji.ba