Vijesti iz BiH

Otvorena prva Roditeljska kuća za djecu oboljelu od raka u BiH

Roditeljska kuća namijenjena pružanju kontinuiranog smještaja za djecu oboljelu od raka i njihove obitelji, koji dolaze izvan Sarajeva, otvorena je danas uz prigodnu svečanost u krugu Pedijatrijske klinike KCUS-a, na lokaciji Betanija bb.

Domaćin je Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”, koje je započelo s projektom izgradnje Roditeljske kuće još 2011. godine kada je na manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, predstavljen idejni projekt Roditeljska kuća.

Današnjoj svečanosti prisustvovale su brojne zvanice i istaknute osobe iz političkog i društvenog života BiH, te diplomatskog kora, među kojima je bio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer Sarajevske županije Elmedin Konaković te gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Nakon mnogobrojnih prepreka Udruženje je uspjelo riješiti administrativne obveze i u ožujku 2014. godine je započela izgradnja objekta.

Roditeljska kuća je izgrađena uz pomoć prijatelja djece oboljele od raka. Zahvaljujući raznim donatorima koji su prepoznali veliki značaj ovog projekta, BiH je dobila svoju prvu Roditeljsku kuću koja predstavlja trajno dobro od koje će koristiti imati oboljela djeca i njihovi roditelji, medicinsko osoblje i šira društvena zajednica.

Zemljište za izgradnju osigurao je KCUS. Kuća za roditelje djece oboljele od raka površine je 666 kvadratnih metara, ima suteren, prizemlje i tri kata, deset apartmana, multifunkcionalnu prostoriju s igraonom i dnevnim boravkom, zajedničku kuhinju i trpezariju, multifunkcionalnu salu, te prostorije za Udruženje.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend