Otkriven stravičan lanac korupcije u namjenskoj industriji?

Tvrtke namjenske industrije iz Federacije BiH, koje su trebale uništavati oružje, prepakirale ga i prodavale u inozemstvu.

 

Mešetarenje oko izvoza oružja iz BiH počelo je kada su za uništavanje viška naoružanja angažirane tvrtke namjenske industrije iz Federacije BiH poput Pretisa, Unisa, Binasa i Vitezita, piše Glas Srpske. Prema pisanju banjolučkog lista, u nelegalan izvoz oružja upetljani su i Ministarstvo obrane BiH, Oružane snage i službenici koji su ili za novac ili iz neznanja olako davali dozvole za izvoz oružja.

 

Namjenska industrija pred kolapsom, a 31 tvrtka izvozi oružje

Tijekom 2007. godine u posebnom registru u Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa BiH registrirana je 31 pravna i fizička osoba za vanjskotrgovački promet oružja i vojne opreme, s deset stalnih i 21 privremenom registracijom. Dozvole su im izdane na razdoblje od jedne godine. Samo u toj godini izdano je 387 dozvola od čega 180 za izvoz oružja i vojne opreme, 138 dozvola za uvoz, 29 dozvola za uvoz proizvoda dvostruke namjene, dvanaest dozvola za privremeni izvoz oružja i vojne opreme, 23 dozvole za izvoz proizvoda dvostruke namjene, dvije dozvole za ponovni izvoz oružja i vojne opreme, jedna dozvola za promet oružja i vojne opreme i po jedna dozvola za privremeni izvoz, odnosno uvoz proizvoda dvostruke namjene. Ukupna vrijednost robe prema izdanim dozvolama za izvoz, uvoz, privremeni uvoz i izvoz oružja, vojne opreme i oružja dvostruke namjene na osnovu profaktura koje su dostavljene uz zahtjeve za dobivanje dozvola, iznosila je 60.385.103 eura. Ukupna vrijednost izvoza prema dozvolama izdanim u 2007. godini na osnovu profaktura koje su dostavljene uz zahtjev za dobivanje dozvola iznosila je 38 milijuna eura. U svemu tome nije poznato je li oružje i vojna oprema zaista proizvedena u tvrtkama za koja su dozvole izdavane ili je riječ o višku naoružanja koje je trebalo biti uništeno pa umjesto toga farbano, prepakirano i izvoženo. Prema podacima za 2007. godinu izdano je 180 izvoznih dozvola za 41 zemlju, a među zemljama u koje je vršen izvoz su Afganistan, Albanija, Gruzija, Jordan, Kuvajt, Libija, Litvanija, Moldavija, Malezija, Saudijska Arabija, Turska, Ukrajina, Vijetnam…

Što je tko izvozio

Glas Srpske tvrdi kako posjeduje dokumentaciju koja dokazuje kako je u siječnju 2008. godine izdana suglasnost Pretisu iz Vogošće za izvoz 30.010 tromblonskih mina za poluautomatske puške za Bangladeš, a za Filipine 5.542 haubička metka, dok je u svibnju iste godine potpisao suglasnost za izvoz 80 komada barutnih punjenja za Pakistan. U listopadu iste godine konjički Igman dobio je suglasnost za izvoz 1.200.000 metaka različitih kalibara preko Češke Republike za Kamerun, a za 1.000 redenika dobivena je suglasnost za izvoz u Afganistan. Unisov Promeks je u siječnju iste godine dobio suglasnost za izvoz 120.000 metaka za Gruziju, a istog mjeseca i za izvoz 66.000 minobacačkih granata na istu destinaciju. Članica Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Dušanka Majkić kaže kako je najveći problem u cijelom ovom procesu što se vrše strašne zlouporabe u uništavanju viška naoružanja i streljiva. “Ministarstvo obrane ni na koji način nije kontroliralo proces uništavanja oružja, što je nedopustivo jer bez kontrole zlouporabe su moguće i to sada imamo na sceni” – konstatirala je Majkićeva. Ističe kako je jedan od krivaca za to i UNDP s kojim je Ministarstvo obrane postiglo sporazum, te kako se korupcija i kriminal događaju u sprezi između ove dvije institucije koje više od pet godina rade u nereguliranim odnosima. Majkićeva je upozorila kako se viškovi naoružanja šalju u pojedine tvornice namjenske industrije na uništavanje, a umjesto toga najveći dio se prefarba i izvozi. “Cijeli korupcijski lanac počinje iz Ministarstva obrane, preko UNDP-a i ide do pojedinaca koji su izdavali suglasnosti za izvoz oružja. Nadam se kako će SIPA razotkriti sve one koji su uključeni u ovo” – kazala je Majkićeva.

19.4.2010.
(POSLOVNI PORTAL poslovniportal.ba : poslovniportal.info : pincom.biz)