Zanimljivosti

Otkriven lijek za prehladu?!

Hoćemo li uskoro, u pravom smislu riječi, moći liječiti prehladu, a ne samo simptome prehlade? Hoćemo li lijekom moći uništiti viruse koji inficiraju stanice i uzrokuju hunjavicu, povraćanje, proljev i niz drugih neugodnih posljedica? Potvrdan odgovor na ovo pitanje stiže iz laboratorija u Cambridgeu, čiji znanstvenici tvrde da bi lijek za običnu prehladu mogao napokon postati dostupan i to zahvaljujući iznimnom otkriću u njihovom laboratoriju.  

Pogrešna znanja

Znanstvenici su prvi put uspjeli dokazati da naš imunološki sustav može razoriti virus obične prehlade i nakon što je ušao u unutrašnjost stanice. Do sada se smatralo da to nije moguće te da kada virus uđe u stanice nema osobite pomoći osim ublažavanja simptoma bolesti i naprosto čekanja da virus sam od sebe oslabi i “izgubi” se iz organizma. Studija čuvenog Laboratory of Molecular Biology u Cambridgeu pokazala je da je dosadašnje znanje o ljudskom imunološkom sustavu i imunološkoj reakciji bilo pogrešno. Tvrde da antivirusna antitijela zapravo mogu ući u stanicu koju je napao virus i za samo sat ili dva razoriti, uništiti virus u stanici. – U svakom udžbeniku pročitat ćete da je sve gotovo kad virus uđe u stanicu jer je ona tada već inficirana. Učili smo da u tom trenutku imunološka reakcija ne može ništa osim ubiti napadnutu stanicu. Ali, kad uđu u stanicu antitijela će prepoznati prirodni proteini u stanici, koji se zove TRIM21 i aktivirat će snažnu mašinu koja će eliminirati virus u roku od dva sata, dakle puno ranije nego što virus dobije priliku i počne proizvoditu vlastite proteine da bi uzvratio borbu. Ovo je posljednja prilika koju dobiva stanica dobiva, jer nakon toga se dobiva zaražene i ne postoji ništa drugo tijelo može učiniti – rekao je dr. Leo James, voditelj istraživačkog tima.  

Spas za tisuće ljudi

Svjetski mediji već govore o dramatičnom otkriću koje bi moglo utjecati na milijune života, jer ako se novi novi model reakcije i mogućnosti aktiviranja imunološga sustava pokaže točnim i izvan laboratorija, otvaraju se mogućnosti za razvoj nove generacije antivirusnih lijekova. Današnjim antivirusnim lijekovima moguće je zaustaviti širenje virusa u organizmu i tako ublažiti simptome bolesti. A, prema tvrdnjama znanstvenika laboratorija u Cambridgeu, nova klasa antivirusnih lijekova trebali bi jačati prirodni mehanizam kojim tijelo tj. stanica ubija viruse. Vjeruju da će prva klinička ispitivanja novih lijekova moći započeti za dvije do pet godina. Virusi su i danas najčešći uzročnici smrti, čak dvostruko veći od raka, i to stoga što se sakriju unutar stanice, ostaju tako zaštićeni od imunološkog sustava, ali i jakih antibiotika koji su nužni za suzbijanje popratnih bakterijskih infekcija. Novim pristupom, smatraju znanstvenici, moglo bi se djelovati na niz drugih virusa, uključujući i one koji uzrokuju smrt tisuće djece u zemljama u razvoju.  

Moguć je samo jedan lijek protiv virusnih infekcija

Radi se o način poticanja svih antitijela u borbi protiv virusa, a prednost je u tome da bi se mogao koristiti samo jedan lijek protiv puno virusnih infekcija. Nazalnim sprejevima i inhalatorima moga bi se učinkovito liječiti prehlada”, rekao je dr. Leo James, voditelj istraživačkog tima u Cambridgeu. Direktor MRC Laboratory of Molecular Biology, Sir Greg Winter, kaže: “Antitijela su zadivljujuće ratne mašine. Sada je jasno da nastavljaju napadati virus i kad je unutar stanice. Ovo otkriće nije samo donijelo bolje razumijevanje virusa već i samog imunološkog sustava i infekcija.” Prođe li klinička ispitivanja protein TRIM21 odgovoran za ubijanje virusa mogao bi se koristiti u nazalnom spreju kako bi se borio protiv mnogih virusa koji uzrokuju neugodne probleme, kao što su rino virusi koji uzrokuju prehlade, nora virus koji uzrokuje povraćanje, rotavirus koji uzrokuje gastroenteritis..

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend