Zanimljivosti

Osam stvari koje vam konobar neće reći, a možda biste ih ipak morali znati

Puno osoba počinje raditi u kafićima i restoranima dok čekaju neki drugi posao vezan uz školu koju su završili. Moraju biti ljubazni, dobre volje, smijati se da učine sve kako bi se gost dobro osjećao. A to nije lako, zahtijeva pravo glumačko umijeće. I sigurno postoji puno stvari koje bi vam konobari rado rekli kada tako ne bi riskirali da ih otpuste.

Prilikom posjeta restoranu pridržavajte se nekih pravila. Ako u restoran dolazite s malom djecom, naručite hranu za njih i ne dopustite da oni naručuju. Ne dozivajte konobara zviždanjem, dovoljno je pogledati konobara i on će znati da treba doći do vašeg stola.  Ako imate neke specijalne prohtijeve recite ih konobaru, ali isto tako morate shvatiti da neke želje i nije moguće ispuniti. Evo nekoliko savjeta koje bi morali znati.

1. Ne tražite da vam stave limun u piće

Limuni nisu oprani prije nego što se režu. I reže ih netko tko ne nosi rukavice, a nakon toga izrezani limun satima će ležati u nekoj posudi dok se ne upotrijebi. Opet, uzet će ih netko bez rukavica i staviti u vaše piće. Morate li baš imati limun u piću, istisnite sok i ne ubacujte cijelu krišku da pliva u tekućini.

2. Nemojte da dijete naručuje

Konobari nemaju cijeli dan vremena čekati dok vaše preslatko djetešce koje je tek počelo slagati rečenice, izgovara što želi jesti. Konobar ga mora pitati da ponovi jer nije ništa razumio i jer je vrlo vjerojatno dijete sramežljivo pa govori tiho. Roditelji, naručite umjesto djece.

3. Ne ostavljajte lošu napojnicu

Usprkos vjerovanju, napojnica ne ide u džep konobara. Većina napojnica se dijeli, pa ako ste škrti prema konobaru to osjeti i onaj koji vam sprema piće, osoblje u kuhinji i svi drugi u restoranu.

4. Ne zviždite kada dozivate konobara

Ovo nije pristojno. Konobar je tu da izađe u susret vašoj želji ali nije rob. Ponašajte se pristojno i to će vam se vratiti.

5. Možda nećete uvijek dobiti što ste tražili

Ako restoran nema obrano mlijeko, a vi ga tražite, dobit ćete ono koje imaju, obično sa 3.5 posto masti ali reći će vam da je obrano. Ako je juha spremljena sa pilećom kockom, a vi želite biljnu, vjerovatno će vam reći da je biljna.

6. Načinite mjesta za hranu

Kada konobar stigne noseći vrele tanjure, napravite mjesta na stolu da ih može odmah spustiti. Ako su mu ruke pune, neće moći maknuti čaše koje ste možda ostavili na sredini stola.

7. Budite iskreni

Ako ne želite rajčicu u salati, nemojte reći da ste na nju alergični, samo recite da je ne volite. Mnogi restorani alergije uzimaju ozbiljno pa će tražiti kako da zbog vas izbjegnu svaki kontakt sa alergenom. Budite iskreni, to će svima pomoći i uštedjeti vrijeme.

8. Kada pojedete, otiđite

Što je veća izmjena ljudi za stolom, to restoran više zaradi. I osoblje. Kada platite račun, otiđite i nastavite razgovor negdje vani, a pustite druge da sjednu.

(telegram.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend