Vijesti iz BiH

Oduzeti mobilni telefoni skriveni u pelenama

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskom referatu Pošta carinjenja Sarajevo otkirili su sakrivene mobilne telefone u dječijim pelenama.

 

Provodeći pojačane mjere na spriječavanju krijumčarenja i prekršaja pri carinjenju poštanskih pošiljki, ovlaštena službena lica Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u saradnji sa carinskim službenicima CR Pošta carinjenja Sarajevo, otkrili su i spriječili pokušaj krijumčarenja veće količine mobilnih telefona. Naime, prilikom kontrole pošiljke iz SAD, deklarisane kao dječije pelene, uočena je bitna razlika u težini te znatno manja vrijednost pošiljke u odnosu na troškove transporta što je ukazivalo na mogući pokušaj krijumčarenja. Uz pomoć rengen uređaja ,,Smith & Heiman“ doniran putem programa EXBS od strane Vlade SAD, uočena je struktura robe koja ne odgovara deklarisanoj. Otvaranjem pošiljke u prisustvu primaoca pronađeno je 25 mobilnih telefona marki Huawei, Samsung, LG i Alcatel sakrivenih u dječijim pelenama.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend