Održana Konvencija hrvatskih branitelja Županije Središnje Bosne

U Busovači je održana Konvencija branitelja ŽSB. Nakon polaganja vijenaca na središnjem spomen obilježju, nadbiskup Vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, služio je svetu misu u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog.

 

U propovijedi je govorio o opstanku Hrvata na svojim ognjištima, te kako trebamo vrjednovati i poštovati svoje žrtve. “Vjera naših otaca, koja je bila bez dvojbi, treba nam i danas. Trebamo slati poruke zajedništva i ohrabrenja. Nikoga ne smijemo zaboraviti niti odbaciti. U zajedništvu je snaga. Ne smijemo se sebično ponašati. Treba opstati i sačuvati svoj identitet”, kazao je kardinal Puljić, koji je, kako se navodi u priopćenju organizatora, podržao i blagoslovio ovaj skup.

Na Konvenciji je, kao predstavnik USP DR Munje-Središnja Bosna i inicijativnog odbora za osnivanje Braniteljske zadruge Središnje Bosne, Ilija Milić, pojasnio teško stanje braniteljske populacije, vojnih i policijskih djelatnika, koji, kao i neuposleni, napuštaju svoja radna mjesta zbog niskih dohodaka i odlaze u inozemstvo. Upozorio je da lokalnih rješenja ima i da je neobjašnjiva nezainteresiranost institucija za takvo što. “Novaca ima. Trebamo presložiti prioritete, usmjeriti novac na ljude. Pozivam na osnivanje braniteljske zadruge i njeno uvezivanje s lokalnim institucijama, kao i prekograničnu suradnju s R Hrvatskom. Oni su već imali ovakve probleme i mogu nam pomoći svojim iskustvom, edukacijom i plasmanom na svoje tržište”, kazao je Milić.

Veliku podršku i ohrabrenje ovoj ideji su pružile su institucije, čiji su izaslanici nazočili Konvenciji. Pojasnili su koje konkretne projekte imaju i razvijaju i obećali skore inicijative za nove sastanke, seminara, financijsku pomoć. Naglasili su da je ova inicijativa odavno očekivana u R Hrvatskoj.

 

Na Konvenciji su se nazočnima obratili Nevenka Benić, državna tajnica, Ministarstvo branitelja RH, Stipe Efendić, direktor Referalnog centra zadruga RH, Danijela Petrović, dekanica Agrarnog fakulteta u Mostaru, predstavnica Hrvatskog Narodnog Sabora, Ivan Zeba, predstavnik Vlade RH, Središnjeg Ureda za Hrvate izvan RH, Nenad Ivanković, novinar i publicist, general Željko Glasnović, saborski zastupnik RH, koji je naglasio da snage i volje za investicije ima kod 3 milijuna Hrvata u dijaspori, koji, prema procjenama, imaju bogatstva od 45 mlrd. dolara, i da moramo iznaći načina da taj kapital investiramo u R Hrvatsku i BiH.

Nazočnima se obratio i Ante Deur, izaslanik predsjednice RH, koji je prenio pozdrave i podršku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović svakoj inicijativi i programu koji će zadržati Hrvate na svojoj zemlji.

Dario Kordić je na Konvenciji detaljno raščlanio probleme braniteljske populacije BiH, posebice Busovače i Središnje Bosne, upozorio je na progone branitelja kroz nejednake tretmane pravosuđa, gubljenja ili smanjivanja trajnih prava vojnika, te pozvao odgovorne na brigu o braniteljima i generalima, HVO-a – pobjedničke vojske, vojske koja je obranila svoj narod s krunicom na vratu. Izrazio je čuđenje što “naši generali nisu uposleni kao savjetnici kod naših funkcionera, dok je obrnuto kod drugih naroda”. Pozvao je na ostanak na svome, uz vjeru jaku kao kamen. Kazao je kako  trebamo sanjati bolje sutra, a uz nadu i Božju milost neće biti očaja! Osvrnuo se i na neke dezinformacije, koje su se pojavile pred sami skup. Umjesto najavljivanih invazija militanata, ovaj skup je invazija ljubavi, dobra,mira, zajedništva i opstanka Hrvata na ovim prostorima.

Konvenciji je nazočilo blizu 400 branitelja, ratnih zapovjednika i utemeljitelja HDZ-a i HVO-a iz raznih krajeva Federacije, BiH i R Hrvatske. Ozračje je bilo pozitivno, domoljubno, motivirajuće, a iskazano je očekivanje kako će se ovakva inicijativa uskoro vidjeti i u drugim županijama Federacije BiH.

Zaključci, koje je Konvencija sama nametnula, su da se žurno osnuje Braniteljska zadruga ŽSB te da se uveže s institucijama i stručnim pojedincima, kako bi se što prije pokrenuo lokalni razvoj i potaknuo ostanak i opstanak Hrvata u svojim domovima.