Održana humanitarna izložba „Umjetnost za različitost“ za Centar „Duga“ Novi Travnik

U galerijskom prostoru AC Ovnak u Vitezu, sinoć je održana humanitarna izložba „Umjetnost za različitost“. Organizator izložbe bla je JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar „Duga“ iz Novog Travnika, koja već 20 godina skrbi o pruža usluge djeci i odraslima s inetelktualnim i psihofizičkim smetnjama iz cijele BiH.

 

Program neposrednog rada u Centru „Duga“, organiziran kroz rad u grupama i individualnom obliku, ovisno o dobi te psihofizičkim karakteristikama korisnika, realizira se u vidu dnevnog i stacionarnog boravka, radne okupacije, psihosocijalne pomoći i podrške te sportsko-rekreativne aktivnosti. Broj korisnika je promjenjiv; trenutačno ih je 100, u dobi od 6 do 43 godine, od čega u Podružnici Kiseljak 19.

Centar „Duga“ djeluje u namjenski izgrađenom objektu smještenom u Novom Travniku, uglavnom prilagođenom potrebama korisnika. Na žalost, postojeći kapaciteti objekta su popunjeni, a svakodnevno stižu novi zahtjevi za smještaj korisnika. Kako je Centar Duga jedina ustanova ovog tipa u Kantonu Središnja Bosna, ukoliko ne budu u mogućnosti vršiti prijem novih korisnika, bit će to sigurno na štetu osoba s posebnim potrebama i njihovih obitelji. Dogradnjom i proširenjem objekta stvorili bi se uvjeti za prijem novih korisnika, a poboljšali bi se i uvjeti za kvalitetnije pružanje usluga svim korisnicima.

Sve su to bili razlozi za organizaciju izložbe, na koju se odazvalo 37 umjetnika iz BiH i Hrvatske sa svojih 39 djela. Cijene slika, ponuđenih na izložbi, kretale su se od 400 do 1.700 KM, a većina njih sinoć je pronašla svoje nove vlasnike.

Na tome im je zahvalila ravnateljica Centra, Sonja Nikolić Jurišić, kao i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi KSB, Katica Čerkez.

Pjesmom i recitalima sinoć su se nazočnim gospodarstvenicima, te predstavnicima javnog i kulturnog života, predstavili i sami korisnici Centra „Duga“ i izazvali oduševljenje i buran pljesak okupljenih.

Izložba će biti otvorena do 31.10.2017. godine u Galerijskom prostoru AC Ovnak u Vitezu.

(Radio Vitez)