Održana 21. sjednica Stručnog kolegija Ministarstva odbrane BiH

Pod predsjedavanjem ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, u Ministarstvu odbrane BiH danas je održana 21. sjednica Stručnog kolegija. 

 

 

Sjednici su prisustvovali zamjenik ministra za politiku i planove Sead Jusić, zamjenik ministra za upravljanje resursima Boris Jerinić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Senad Mašović, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajor Mirko Tepšić, kao i ostali najviši dužnosnici i rukovodioci organizacionih cjelina Ministrarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Također, sjednici je prisustvovala i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Giselle Wilz.

 

Na sjednici su razmatrani prijedlozi i materijali koje su rukovodioci organizacionih cjelina Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH pripremili u cilju realizacije zaključaka sa 20. sjednice Stručnog kolegija.

 

Takođe, razmatrana je mogućnost poboljšanja radno-pravnog statusa vojničkog kadra unutar OS BiH i stepen poštivanja zakonskih i podzakonskih propisa o ostvarivanju određenih prava iz radnog odnosa.

 

Na sjednici je analizirano i trenutno stanje procesa knjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine, te je zaključeno je da se intenziviraju aktivnosti na prikupljanju neophodne dokumentacije koja bi se što prije predala Pravobranilaštvu BiH na dalje postupanje.

 

Analizirani su i mehanizmi saradnje sa NATO-om – PARP i IPAP. I pored dobrih rezultata po pitanju realizacije Parrtnerskih ciljeva, dogovoreno je da se kontinuirano nastavi implementacija preostala 22 Partnerska cilja. Po pitanju IPAP-a dogovoreno je da MO BiH pripremi kvalitetnu platformu sa kojom će Predsjedavajući Predsjedništva BiH upoznati članice NAC-a u junu mjesecu, s ciljem dobijanja podrške za aktiviranje MAP-a.

 

Ministrica Pendeš je od svih rukovodilaca organizacionih cjelina MO i OS BiH zahtijevala obaveznu i potpunu primjenu zakonskih i podzakonskih propisa, obavezu poštivanja svih rokova i visok stepen profesionalizma pri realizaciji svih zakonom utvrđenih nadležnosti.

(Ured za odnose s javnošću)