Vijesti iz BiH

Odgoda plaćanja kredita povećava i kamatu za 50 posto

Kroz reprogram kredita klijent pristaje da mu se na stari kredit obračunaju nove kamate. Tako kredit umjesto kamate od 7, dobije kamatu od 11 posto.

Ne tako davno u medijima je objavljena vijest da banke u BiH nude suspenziju otplate kredita kako bi olakšali poziciju građana za vrijeme krize. Na rok od godinu dana dužnici bi vraćali samo kamate, dok bi glavnica ostala ista.

Morate dobiti otkaz

 

Kako bi dobili odgodu plaćanja kredita, morate zadovoljiti niz uvjeta. Tako trebate ostati bez posla ili određenog dijela primanja, što je i prvi uvjet u ovoj priči. Ostali detalji su uglavnom ostali nepoznati javnosti. U nekoliko banaka koje smo posjetili i gdje smo se predstavljali kao klijenti, dobili smo ostatak priče, koji je u najmanju ruku zabrinjavajući. Naime, kao bi dobili odgodu plaćanja kredita, morate pristati da vam banka zaračuna kamate na kredit koje su sada na snazi. Znači, ako ste prije pet godina uzeli kredit po kamati od 7 posto, kroz odgodu plaćanja kredita kamata bi se popela i na 11 posto. Po novoj kamati bi plaćali kredit go kraja, odnosno idućih pet, deset ili petnaest godina. Također, banka bi tražila i provjeru svih jamaca u vašem predmetu, a ukoliko jedan od njih ne zadovoljava uvjete, morali bi tražiti novog jamca. A svima je poznato što danas znači pronaći nekoga tko će jamčiti za kredit.

Povećanje troškova

– Nije mi jasno kako banke očekuju da netko normalan pristane na ove uvjete. Mislila sam da banke na ovaj način olakšavaju građanima poziciju, ali one samo produbljuju krizu. Ovakvi uvjeti za mene znače da bih morala vratiti barem 10.000 maraka više nego što sam sada dužna – govori nam jedna bijesna klijentica koju samo zatekli u jednoj od banaka koje smo posjetili. Nakon svega viđenog, s razlogom se postavlja pitanje što radi Agencija za bankarstvo te poduzimaju li se ikakvi koraci kako bi se uistinu zaštitili klijenti. Sasvim je jasno da se ovakvim programima ne pomaže onima koji su u krizi, nego se cijeli problem samo još više produbljuje.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend