Obilježimo Narandžasti dan i pružimo podršku u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Institut za razvoj mladih KULT prigodno će obilježiti Narandžasti dan – Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, danas (petak) u 18 sati, u multipleksu „Cinema City”.

Aktivisti i aktivistice Instituta za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, Narandžasti dan obilježit će projekcijom najave filma ”(ON)A?”, a nakon prikazivanja bit će organizovano i druženje. Kratki film „(ON)A?“ predstavlja žene našeg društva kao hrabre junakinje svakodnevnog života. Naime, kroz film, a i uživo tokom druženja, imat ćemo priliku
upoznati se sa ženama koje prkose predrasudama i svojom smjelošću obaraju sve teškoće postojanja. Mi im se želimo zahvaliti što postoje i što svojom borbom čine naše živote vrijednim
življenja. „Osim o fizičkom nasilju, o kojem se najviše govori, trebamo znati da je bitno govoriti i o nejednakosti spolova, rodno osjetljivom budžetiranju, ekonomskoj zavisnosti žena i drugim faktorima koji ih nerijetko stavljaju na marginu društva. Zato smo ovaj 25. mart odlučili posvetiti ženama koje se svakodnevno susreću sa brojnim problemima, ali se trude prevazići prepreke i predrasude, te pronaći svoje mjesto u društvu“, poručila je Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih KULT.
Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku Američke ambasade u Sarajevu, provodi projekt „Orange voices for gender equality“. Jedan od ciljeva projekta je da svakog 25. u mjesecu obilježi Narandžasti dan (Orange day), promovira i lobira za jednakost spolova, obilježava i bori se protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, te podiže svijest javnosti i građana o ovoj problematici.
Generalni sekretar UN-a proglasio je svaki 25. u mjesecu “Narandžastim danom” (Orange Day), kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprječavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojčicama.