Obilježavanje 15 godina Udruženja poslodavaca FBiH

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) danas će obilježiti 15 godina postojanja.
– Prije 15 godina Udruženje poslodavaca FBiH je krenulo na dug i neizvjestan put sa 40 članica, a danas broji više od dvadesest hiljada članica, organizovanih u više od 20 grupacija po osnovu djelatnosti i regionalne pripadnosti, te je postalo reprezentativan i nezamjenjljiv predstavnik poslovne zajednice u našoj zemlji – saopćeno je iz tog udruženja.
UPFBiH, kako dodaju, okuplja društveno odgovorne i socijalno osjetljive poslodavace koji svaki mjesec ispaćuju plaće za više od 130 hiljada zapsoslenih i obaveze prema državi.
Svojim autoritetom, prepoznatljivošću i brojnošću svojih članova Udruženje se uvažava kao nezamjenjiv partner Vladi i sindikatima i direktno utiče na donošenje zakona i propisa koji su od suštinske važnosti za efikasno poslovanje.
Kao snažan i neovisan glas poslodavaca i poduzetnika, Udruženje obavlja misiju – poboljšanje poslovnog ambijenta, privlačenje novih stranih i domaćih investicija, poboljšanje postojeće zakonodavne regulative i predlaganje novih zakonodavnih inicijativa, suzbijanje sive ekonomije, očuvanje radnih mjesta, te aktivno zastupanje interesa poslodavaca.
Očekuje se da će svečanoj sjednici povodom obilježavanja 15 godina UPFBiH prisustvovati oko 200 predstavnika najvećih i najznačajnijih kompanija iz cijele FBiH.
Pored njih, prisustvovat će najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, sindikata, privrednih komora, nevladinih organizacija, regionalnih poslodavačkih udruženja i međunarodnih organizacija.