Vijesti iz BiH

Novi eksperiment zaštite domaće proizvodnje u BiH

Od narednog mjeseca stupit će na snagu nove odredbe Zakona o unutarnjoj trgovini. Tada će sve trgovine čija je površina veća od 1.000 četvornih metara morati na svojim policama imati barem 50 posto domaćih proizvoda. Domaći proizvodi na policama lanaca uglavnom stranih tržnih centara trenutno su premalo zastupljeni. Do sada su te kompanije bh. proizvođačima postavljale nepremostive prepreke, kaže Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja. “Domaći proizvođači moraju plaćati tržnim centrima da njihovi proizvodi budu izloženi na policama određenih trgovačkih lanaca, pa onda moraju plaćati određenu poziciju na policama, te davati robu gratis prilikom otvaranja tržnih centara,” kaže Bago. Novim odredbama Zakona domaći proizvodi u prehrambenom sektoru konačno bi trebali dobiti pažnju kupaca. Ali samo u velikim trgovinama, a trgovački lanci uglavnom imaju mnogo više malih, nego objekata koji su obuhvaćeni ovim Zakonom.

“Federalno ministarstvo trgovine kao predlagač Zakona o unutarnjoj trgovini po prvi put zakonski regulira pitanje zaštite domaće proizvodnje. Cijenimo da ovo predstavlja početak sustavnog djelovanja u ovoj oblasti kroz propisivanje odgovarajućih zakonskih normi koje su efikasan zakonski mehanizam u cilju zaštite domaće proizvodnje”, kaže Đula Đukić, pomoćnica ministra trgovine Federacije Bosne i Hercegovine.

Kupovina domaćih proizvoda još nije u svijesti potrošača
U Gospodarskoj komori F BiH ipak smatraju da su u startu potrebne izmjene novih odredbi. “To znači onaj koji ima 990 četvornih metara imat će širok asortiman roba, a onaj koji ima 1000 i više on će spasti na malo i onda će ovi propadatI. I već bi sad trebalo vršiti izmjene i dopune toga Zakona. Da se sve trgovine, bez obzira male ili velike, postupno prilagođavaju na postotke domaće robe koja mora biti zastupljena na policama. Ali ne odmah na 50 posto, već na 30 posto, pa za godinu 35, 40, 45, 50 posto. Ni u najrazvijenijim zemljama ni jedna trgovina nema 50 posto u prehrambenom sektoru svojih roba,” kaže Jago Lasić, predsjednik Gospodarske komore FBiH. Kupovina domaćih proizvoda kod nas još uvijek nije u svijesti potrošača, a to je, smatraju u Sindikatu trgovine, osnovni preduvjet – educirati potrošače i stvoriti navike, a zauzvrat im ponuditi kvalitetu i prihvatljivu cijenu. “Zaštita domaće proizvodnje počinje promocijom same proizvodnje – kad je riječ o otkupu, kad je riječ o promociji u smislu nižih cijena, poticaja domaće proizvodnje, ali nažalost ne možete promovirati domaću proizvodnju samim tim što ćete je staviti na police,” govori Mersiha Beširević, predsjednica Sindikata trgovine BiH. Građanima je čini se najbitnija cijena proizvoda. “Gledam i kupujem samo ono što je jeftinije! U vremenima u kojima živimo nismo u situaciji birati!” – kaže jedan od kupaca. Ukoliko trgovine ne ispoštuju nove odredbe, predviđene su novčane sankcije do maksimalnih 10 000 maraka za pravne osobe. Ipak, posljednji su na potezu potrošači. Ako ništa drugo, sada će im bh. proizvodi biti dostupniji – a tako se i stvaraju navike.

(Deutsche Welle / Poslovni portal)

Previous ArticleNext Article