Nove otkupne cijene maline; cijena sorte Miker 6,82 KM/kg

Otkupna cijena malina ne prestaje rasti, a za samo tri dana sa 6,45 KM po kilogramu narasla je na 6,82 KM po kilogramu što je dodatno obradovalo proizvođače.

Agonija otkupnih cijena proizvođača malina iz proteklih godina izgleda da je završena, a iz dana u dan firme koje otkupljuju ovo voće objavljuju nove informacije otkupnih cijena, a sve zbog velike potražnje na europskom tržištu s obzirom na to da su konkurentne države u proizvodnji malina imale lošiji rod ove godine.

Tako je prema današnjim informacijama Orange plus iz Kiseljaka objavio nove cijene malina sorte miker od 6,82 KM po kilogramu, a u cijenu je uračunat PDV paušal i prijevoz, dok je 6,50 KM po kilogramu otkupna cijena za maline sorte vilamet.

Ovo će sigurno biti povoljna godina za proizvođače malina koji na svu sreću nisu imali problema s elementarnim nepogodama koje bi nanijele veće štete na malinjacima, a sigurno je da će zanimanje za proizvodnju malina ponovno porasti u BiH nakon što je veliki broj građana odlučio odustati zbog loše otkupne cijene proteklih godina.

(klix.ba)