NOVA ERA U NOGOMETU: Prođe li Englezima ovo, nogomet više nikad neće biti isti

Englezi su izmislili nogomet i red je da ga Englezi i revolucioniraju. Nogomet je odavno izgubio svu svoju nekadašnju patinu, naivnu draž i nevinu romantiku, grubo se odrekao radničke klase koja ga je stvorila i odgojila te se prometnuo u sport bogatih, koji prema sebi diktiraju pravila i grade novi svjetski poredak. I na to smo se privikli, piše Index.hr.

Sponzori su postali važniji od navijača, a na velikim natjecanjima kao što su svjetska i europska prvenstva te Liga prvaka, obrnu se milijarde eura i sve je veći broj onih koji smatraju da je suludo i dalje forsirati tradicionalni pogled na nogometnu igru, uzdati se u mirno oko i dobru vjeru sudaca i lišiti se pomoći sve modernije tehnologije. Jer jedna greška suca, čak i nenamjerna, za posljedicu može imati pravo bogatstvo. Jednostavno, u današnjem nogometu sudačke pogreške postale su preskupe.

Koliko iste koštaju najbolje smo se mogli uvjeriti na primjeru uzvratne utakmice osmine finala između Barcelone i PSG-a. Barca je uz obilatu pomoć njemačkog suca Ayetkina uspjela napraviti nemoguće i proći Parižane, premda su u prvom dvoboju na Parku prinčeva izgubili s čak 4:0. Francuski je prvak tako ostao bez ogromnog financijskog kolača u koji bi zagrizao da je prošao među osam najboljih. Prihodi od TV prava za utakmicu četvrtfinala, zarada od ulaznica na domaćem susretu te nekoliko milijunčića kao dar od UEFA-e, sve je to PSG izgubio zbog očajne večeri njemačkog suca.

UEFA i FIFA godinama su se protivile uvođenju video tehnologije, čak i na gol crti, no zbog strahovitog pritiska nogometne javnosti pristali su na kompromis, pa smo na utakmici između Francuske i Hondurasa na SP prije tri godine u Brazilu prvi put vidjeli pomoć tehnike.

Ipak, konzervativni kakvi jesu, za nešto više od kamere na prečki gola još nisu spremni.

No zato su spremni Englezi, a potez koji planiraju pokazati svijetu u sezoni 2017/18 mogao bi promijeniti nogomet kakvog poznajemo. Naime, izgleda da će engleski Liga kup u sljedećoj sezoni imati video-tehnologiju koja će za vrijeme utakmice u svakom trenutku automatski ispravljati pogrešne odluke sudaca.

Početni je plan bio da se ta inovacija pionirski krene primjenjivati u siječnju 2018., u utakmicama FA kupa, no zbog razloga koji smo spomenuli gore i sve jačeg pritiska struke i navijača, intencija je da se s realizacijom projekta krene ranije, točnije od prvog kola Liga kupa koje se obično igra početkom kolovoza.

Radi se o tome da bi na svakom stadionu postojala soba u kojoj bi suci koji nisu na terenu gledali izravni prijenos utakmice te bi na temelju usporenih snimki spornih detalja po hitnom postupku javljali kolegama na terenu u čemu su pogriješili, ako su pogriješili, i omogućili im da svoju pogrešku na vrijeme korigiraju.

Kad bi ova ideja zaživjela, a izgledno je da hoće, u roku od samo nekoliko sekundi moglo bi se provjeriti je li sudac na terenu pogriješio kod zaleđa, penala, kartona ili neke četvrte situacije.
Naravno, igra se ne bi zaustavljala radi svake sitnice, već samo zbog krucijalnih situacija koje mogu odlučiti pobjednika i imati utjecaj na krajnji rezultat.

Izvršni predsjednik Engleskog nogometnog saveza, Shaun Harvey, rekao je da još ništa nije odlučeno te kako će se o odobrenju raspravljati u svibnju, ali navodno problema ne bi smjelo biti, jer je i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, koji je naslijedio osramoćenog tradicionalista Blattera, najavio kako želi progurati ovo rješenje već na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018.

/HMS/