Nobelovac iz Travnika želi napraviti sat koji previđa infarkt

Nobelovu nagradu za studente prvi put u 120 godina dobio je Munib Mešinović iz Travnika. Studirao je u Abu Dhabiju, Omanu, Londonu, a sada mu je prestižna Rhodes stipendija otvorila vrata na Univerzitetu na Oxfordu. S nobelovcem među studentima razgovarali smo o njegovim vizijama, planovima za budućnost, doktoratu, ali i na koji način aplicirati za jednu ovako prestižnu stipendiju. Prilika za sve Mešinović trenutno radi doktorat iz zdravstvene informatike koji je specifičan za kardiovaskularne bolesti i srčane bolesti.

Mešinović trenutno radi doktorat iz zdravstvene informatike koji je specifičan za kardiovaskularne bolesti i srčane bolesti.

“Kada sam otišao vani studirati, u prvoj godini sam mislio da ću se baviti obnovljivim izvorima energije, jer sam završio Elektrotehniku. Međutim, otkrio sam radeći s djecom s posebnim potrebama da mi je želja da koristim elektrotehniku i informatiku u oblasti zdravstva. Na prvoj godini sam uradio projekt da se koriste virtualne realnosti kako bi djeca s autizmom mogli koristiti 3D matematiku. To je probudilo strast za biologijom i zdravstvom”, priča Mešinović .

Sada i studenti iz BiH, otkrio nam je, mogu aplicirati na Rhodes stipendije koje pokriva dvije, tri ili čak i četiri godine postdiplomskog studija na Oxfordu. Zbog čega je baš on primljen, kao razloge navodi da ga razlikuje upravo to što je iz BiH, ali i izazovi s kojima se susrećemo, a koji drugi nemaju.

76 različitih nacionalnosti

Inače, Mešinović je završio Opću gimnaziju u Travniku, javnu srednju školu koju ne priznaju naš obrazovni program u Americi. “Već u drugom razredu sam se pripremao za polaganje prijemnih ispita, gdje su oni morali prepoznati da ja mogu biti spreman za njih. Moja preporuka svim ljudima u BiH je da se informiraju preko interneta, jer sada postoji mnogo više resursa za ispite. I da se informiraju kada trebaju pomagati te ispite i gdje nabaviti te ispite.

Postoji i oni koji će vas primiti bez obzira na vašu financijsku situaciju i oni će vam osigurati sredstva da i vi polažete”, rekao je Mešinović. Najvažnije za njega je, priča, da je na njegovom fakultetu bilo 76 različitih nacionalnosti. “Najvažnije je što sam naučio je da bez obzira tko dolazi, ne treba imati predrasude dok ih ne upoznate. To je važno i za nas u BiH koji govorimo da smo multikulturalno društvo”, naglasio je.

Prije nego ode u inovacije, on poslije doktorata planira da se posveti znanosti. “Prije svega mene zanimaju zdravstveni satovi. To mi je bio diplomski rad, to su oni koji mogu predviđati infarkt, a za doktorat radim kako predvidjeti infarkt u bolnicama kada pacijenti dođu u dodir s drugim bolestima. Taj rad možete raditi samo u razvijenim zemljama”, rekao je Mešinović. –