Svijet

Njemačka traži radnike, evo čega im najviše nedostaje

Potražnja kompanija za novim radnicima u Njemačkoj dostigla je u julu rekordni nivo, a najveća potražnja zabilježena je u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija, navodi se u izvještaju Saveznog zavoda za zapošljavanje (FEA).

 

Indeks slobodnih radnih mjesta sastavljen od FEA-e porastao je u julu za dva boda, na 256 bodova, što je najviši nivo tog pokazatelja od njegovog uvođenja 2005. godine, prenosi Index.hr.

Ta vladina agencija istaknula je u izvještaju objavljenom u ponedjeljak da je broj slobodnih radnih mjesta povećan pretežno u ekonomskom sektoru.

Najveća potražnja za novim radnicima zabilježena je u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Sektori maloprodaje, industrijske proizvodnje i javne uprave također su zabilježili velik godišnji porast slobodnih radnih mjesta.

FEA je rekordnu potražnju za radnicima u Njemačkoj pripisala dugotrajnom ekonomskom blagostanju u zemlji.

Iako je nekoliko instituta snizilo svoje procjene rasta ekonomije u 2018. godini, snažan rast i dalje se presipa u poboljšane izglede za zapošljavanje.

Uz to, nizak nivo nezaposlenosti znači da se radnici trenutno osjećaju sigurnijima mijenjati trenutna radna mjesta.

Vladina agencija u ponedjeljak je ponovila upozorenje kako se neki sektori ekonomije, poput zdravstva i brige, suočavaju s ozbiljnim manjkom kvalificirane radne snage. Takva okolnost odrazila se u rekordnom indeksu konkursa za zaposlenje koji su ostali nepopunjeni tokom dužeg vremenskog razdoblja.

FEA bi u utorak trebala objaviti službene podatke o nezaposlenosti za juli.

Nezaposlenost tradicionalno raste tokom ljetnih mjeseci kao posljedica odlaska na godišnje odmore. Tokom juna službenici na tržištu rada zabilježili su najmanji broj registriranih nezaposlenih stanovnika Njemačke od početka nacionalnih mjerenja 1990. godine.

(avaz.ba)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend