Nina Kuluz gubi bitku za sina? Općinski sud u Splitu odlučio: Mali Cesare morat će ocu u Italiju

Odbačen je zahtjev Nine Kuluz za izmjenom odluke kojom je sukladno Haškoj konvenciji o međunarodnoj otmici djece prije pet godina naloženo da se njen sin Cesare Avenati vrati u Italiju na očevu adresu, objavila je Slobodna Dalmacija.

 

 

Zahtjev je odbačen odlukom sutkinje Općinskog suda u Splitu koja je procijenila kako nema zakonske osnove prema kojoj bi se mogao podnijeti i razmatrati. Na tu odluku postoji pravo žalbe višem sudu koje će Nina Kuluz i njen odvjetnik sigurno iskoristiti.

Radi se o još jednoj u nizu odluka prema kojima bi Alesandru Avenatiju trebao biti predan sin, odveden iz Italije 2011. godine u dobi od godine i pol dana.

Prva je bila odluka Suda za maloljetnike u Torinu koji je dao roditeljima zajedničko skrbništvo uz uvjet da dječak ostane na očevoj adresi gdje je živio od rođenja. Majka je uz zajedničko skrbništvo imala pravo svakodnevno boraviti s njim te ga odvesti na svoju adresu svaki drugi tjedan.

Nakon njenog odlaska u Hrvatsku i bijega u BiH sa sinom, na Općinskom sudu u Splitu pokrenut je postupak prema Haškoj konvenciji. Tijekom tog postupka nadležna sutkinja odbila je zahtjev za povratkom dječaka, ali je Županijski sud u Splitu tu odluku izmjenio i odredio 2012. godine da se Cesare mora vratiti u matičnu državu.

Na temelju te pravomoćne presude zatražena je predaja dječaka tj. ovrha djeteta. Ovršna sutkinja naložila je predaju te je i njena odluka postala pravomoćna. U tom periodu je Nina Kuluz sa Cesareom bila u bijegu te se predala krajem prošle godine kada su oboje došli u Split.

Tada je dva puta zatražena i dobijena odgoda predaje dječaka ocu. Nakon toga je majka ponovno u dva navrata tražila odgodu, ali su odlukom prvo Općinskog u Splitu, a zatim i Županijskog suda u Zagrebu oba zahtjeva odbijena. Podnjela je i Ustavnu tužbu koja je odbijena.

Krajem lipnja ove godine zakazana je u Splitu predaja dječaka koja nije provedena već je odgođena iz formalnih razloga. Naknadno nije zakazana ponovno, ali je zakazano ročište na kojem se trebalo odlučiti o zahtjevu majke za izmjenom odluke Županijskog suda u Splitu o vraćanju dječaka u Italiju.

Krajem kolovoza održano je prvo ročište na kojem nije ništa odlučeno te se odgodilo do srijede kao bi se proučila obimna dokumentacija. U srijedu je na Općinskom sudu u Splitu zahtjev odbijen kao nedopušten jer prema Haškoj konvenciji ne postoji takav pravni lijek.

U međuvremenu nije zakazana nova predaja dječaka koji je početkom ovog tjedna krenuo u drugi razred osnovne škole, a krajem ovog mjeseca napunit će osam godina.

Nad Ninom Kuluz je na Općinskom sudu u Splitu kazneni postupak zbog nezakonitog odvođenja sina preko granice u BiH. Iz istog razloga je procesuirana i na talijanskom sudu, piše Slobodna Dalmacija.

(Dnevnik.ba)