Nedim Sladić otkriva: Utorak će biti jedan od najkišovitijih dana

U utorak očekujemo novi val oborina uvjetovan premještanjem ciklonalnog polja preko sjevernog dijela Balkanskog poluotoka, a s obzirom na postavku atmosferske hladne fronte koja se premješta na jugoistok, a okomit na položaj mlazne struje preko središnjeg i južnog dijela Bosne i Hercegovine, očekuje se jači upper forcing mehanizam, objavio je bh. meterolog Nedim Sladić.

Upper forcing mehanizam produbljuje visinsku dolinu, a procesi iznad i ispod djeluju u opoziciji – drugim riječima, fronta kao da udara u zid dok ga ne probije – želi se pomjeriti na jugoistok, ali je mlazna struja, snažna vrpca vjetrova na visini, usporava u toj zamisli, što generira sporopokretne i uske linije nestabilnosti. Mehanizam djeluje i na prisilnije spuštanje hladnijeg zraka prema podlozi koje pojačava ohlađivanje zraka, kondenziranje i intenzitet oborina, naveo je, prenosi N1.

– Posljedično, intenzivnijih oborina bit će u središnjim i jugozapadnim područjima Bosne te u Hercegovini, što bi bilo dovoljno da po trenutnim izračunima prognoznih modela, Sarajevo prebaci cifru od 200 litara po kvadratnom metru i svrsta se u red tri najkišovitija studena otkako postoje mjerenja, napisao je Sladić.