Ne tuširajte se dok vani grmi i sijeva, a pripazite i na računalo

Tijekom samo jednog nevremena munja može pogoditi isto mjesto i do nekoliko puta zbog čega je važno da odmah zaštitite sve uređaje u kući, ali najvažnije je da prvo zaštitite sebe.

Trebate li isključiti računalo iz struje?

Ako oluja pogodi vaše područje, prva stvar koju bi trebali učiniti je isključiti računalo – ili biste mogli izgubite sve na njemu. Munje mogu uzrokovati izravan udar u ožičenja, zbog čega može pregorjeti vaše računalo.

Naime, problem se događa kada munja direktno pogodi u električni vod jer struja tada može prelaziti i preko 100 000 volti. Čak i indirektni udar, u blizini električnog voda, može poslati dodatni napon u vaš dom i uzrokovati ozbiljna oštećenja vašem računalu.

Ali, nisu samo u opasnosti računala, nego i televizija, telefon i svi ostali električni aparati. Osim što trebate sve isključiti iz struje, pročitajte i ovih ostalih pet načina kako se zašite od oluje.

Nemojte se kupati

Voda provodi električnu energiju, a metalni cjevovodi mogu biti pogođeni munjom, pa je kupanje ili tuširanje za vrijeme olujnog nevremena loša ideja. Isto tako, opasno je kupati se i u moru. Ako ste na moru, bolje je izaći i negdje se skloniti jer istureni objekt je nešto što privlači munje.

Nemojte telefonirati

Visoki naponi mogu se slati i putem telefonske linije. Udar munje može doći i preko telefonske utičnice. Čak i mobiteli mogu privući munje, pa je bolje da ne pokušavate fotografirati oluju.

Zaboravite na ribolov

Golf i ribolov dvije su najopasnije aktivnosti za vrijeme oluje, jer štapovi mogu djelovati kao vodiči. Slično tome, kišobrani također mogu privući munje, stoga nemojte doći u iskušenje da otvorite kišobran.

Ne sklanjajte se ispod stabala

Iako se dosta ljudi od pljuska sklanja ispod stabla, to nikako nije dobra ideja jer visoka stabla privlače udar munje. Radije pokisnite ili idite ispod najmanjeg stabla.

Uđite u automobil

Iako su uglavnom od metala, automobili su zbog svog dizajna, sigurno sklonište za vrijeme oluje. Ako ih munja pogodi, struja će kroz metal sigurno proći do tla, prenosi The Sun.

(24sata.hr)