Ne prekrivajte kolica u kojima je beba ni laganom tkaninom

Švedske novine Svenska Dagbladet napravile su pokus s laganom tkaninom prebačenom preko kolica i objavile zapanjujuće rezultate.

 

Cilj pokusa je bio vidjeti koliko vruće može biti u dječjim kolicima, kada ih se ostavi na suncu između 11.30 i 13 sati. U nepokrivenim kolicima temperatura je bila 22 stupnja Celzijeva, dok je u kolicima s laganim prekrivačem u samo 30 minuta dosegla čak 34 stupnja. Nakon sat vremena, temperatura je bila 37 stupnjeva!

Engleski liječnik dr. Babar Farooq komentirao je za Manchester Evening News kako roditelji rade sve što je u njihovoj moći da bi spriječili pregrijavanje beba tijekom vrućih dana, no često nisu svjesni da prekrivač postavljen na kolica da bi se beba zaštitila od sunca, sprečava protok zraka i upravo to može dovesti do pregrijavanja.

“Ako po vrućini vozite dijete u kolicima, radije koristite suncobran ili sjenilo i koliko god možete izbjegavajte šetnju na mjestima gdje ste direktno izloženi suncu”, savjetovao je. Bilo bi najbolje sasvim izbjegavati boravak na direktnom suncu od 10 ili 11 pa do 17 sati, savjetuje naša pedijatrica dr. Giovanna Armano i dodaje da bebe i djecu možete kupati i tuširati i nekoliko puta na dan, kako bi im olakšali ljetne vrućine.

(24sata.hr)