Zanimljivosti

Napravite domaći sirup od malina – napitak za dugovječnost i ljepotu

Ljeto je idealno vrijeme za pripremu zdravih domaćih napitaka od sezonskih namirnica, među kojima su i maline, mnogima pravi voćni hit. 

Ovo voće, za koje se vjeruje da su ga konzumirali još i spiljski ljudi, bogato je antioksidansima, resveratrolom, ketonima i drugim nutrijentima. 

Zbog njih je malina, osim za užitak, korisna i za zdravlje. 

Saveznica je ljepote, jer pomaže u održavanju mladolikosti, potiče regeneraciju stanica, poboljšava ten i štiti od slobodnih radikala.  

U narodnoj medicini malina se koristi i za i njegu kože nadražene suncem – još jedan razlog zašto je konzumirati baš ovih dana. 

No izvrsna je i za dijabetičare, osobe koje žele skinuti višak kilograma te trudnice. 

Blagotvorno djeluje na probavu i jača imunitet. 

A mališanima je prava ljetna poslastica. 

Napravite zato domaći sirup od malina, u kojem cijela obitelj može uživati i izvan sezone. 

Ovo je osnovni recept, koji možete nadopunjavati sastojcima po želji, ovisno volite li slađu ili kiseliju varijantu prirodnih sokova.


Sirup koji se kuha 

Sastojci: 

  • 3,5 kg malina
  • 6 dcl vode
  • 3 limuna, narezana na kriške
  • 600 g smeđeg šećera (ili meda odnosno drugog sladila po želji) 


Maline pomiješajte s vodom i šećerom, stavite na vatru i pustite neka smjesa brzo zavrije. Smanjite potom vatru i ostavite neka lagano kuha još 10-15 minuta. 

Procijedite sok, a dobivenu voćnu kašu dobro procijedite kroz gazu. 

Ponovno zakuhajte dobiveni sok, nakratko, a potom još dok je vruć ulijte u zagrijane čiste staklenke i dobro ih zatvorite.


Sirup bez kuhanja

  • 3,5 kg malina
  • 6 dcl vode
  • 3 limuna, narezana na kriške
  • 600 g smeđeg šećera (ili meda odnosno drugog sladila po želji) 


Operite maline, procijedite, ispasirajte vilicom i dodajte im vodu. Potom im dodajte šećer i limune, narezane na kriške. 

Dobro promiješajte i ostavite da odstoji najmanje 12 sati u pokrivenoj posudi. 

Nakon toga, smjesu procijedite kroz gazu (ili vrlo sitno cjedilo), nastojeći iskoristiti sav sok. 

Ulijte ga u sterilizirane staklenke i čuvajte na suhom i tamnom mjestu. 

(www.alternativa-za-vas.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend