Svijet

Napad nožem u središtu Londona – jedna žena ubijena, 5 ozlijeđenih

Jedna je žena ubijena i još je do petero osoba ozlijeđeno u napadu nožem u središtu Londona, a osumnjičeni muškarac je uhićen, izvijestila je danas policija.

“Terorizam je jedna od mogućnosti koja se još ispituje u ovoj fazi”, priopćila je policija, a prenosi Reuters. Policija je najavila i povećano prisustvo na ulicama nakon napada.

BBC javlja da je uhićen 19-godišnjak, i to pomoću “tasera”. Trenutno je u bolnici pod policijskom stražom. Policija je izvijestila da je mentalno zdravlje značajan čimbenik u događajima na Russell Squareu.

Preminula je žena u šezdesetima kojoj je bila pružena pomoć na mjestu događaja, ali je ubrzo nakon toga proglašena mrtvom.

U napadu su ozlijeđene još dvije žene te tri muškarca.

Gradonačelnik Sadiq Khan pozvao je javnost da ostane smirena i oprezna te je izrazio suđut žrtvama i njihovim voljenima.

Podignut je policijski forenzički šator, a na području ima puno policije.

Daily Mail ističe kako se napad dogodio na istom mjestu gdje je detonirana jedna od bombi u krvavom terirističkom napadu 7. srpnja 2005. godine, kada je ubijeno ukupno 26 ljudi.

Paul O’Geibheannaigh, koji živi blizu trga, rekao je da je vidio ženu na pločniku.

– Nisam vidio toliko policije na ovom području od napada 7. srpnja – rekao je.

Jedan svjedok koji je htio ostati anoniman rekao je da je vidio kako policija lovi napadača, koji je ‘derao kao lud’, a policija mu je vikala da stane. Nakon što ga je policija neutralizirala, muškarac je na tlu ležao “barem 30-40 minuta” dok je policija čekala hitnu pomoć.

Zuhair Awartani rekao je da je vidio kako vode muškarca s lisicama u policijski kombi.

Svjedok Michael rekao je za MailOnline da je vidio ženu oko 25 godina kako joj krv curi iz leđa, a druga žena imala je ranu na ruci. Kaže da su žrtve pričale španjolski.

– Čuo sam vrisak, a onda smo otišli u park i vidjeli djevojku kako leži na tlu, a krv joj curi iz leđa. Druga djevojka imala je krv na ruci – rekao je Michael.

– Područje je bilo ograđeno i bilo je puno naoružane policije i puno auta, te nekoliko kola hitne pomoći – rekao je za Sky News Paul Hutchinson, koji je prošao pokraj trga sat vremena nakon napada.

– Promet je bio spor, ali se kretao. Samo jedan dio trga bio je zatvoren, strana s hotelima i lokalima – dodao je.

Londonska policija ranije je izvijestila da će po gradu rasporediti dodatnih 600 naoružanih policajaca radi zaštite od mogućih terorističkih napada. Većina policajaca u Londonu ne nosi oružje, a dodatne snage bit će vidljive i pokrivat će cijeli grad, pješice i u vozilima.

(Hina/politika24.net)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend