Najveći do sada: 13. MEĐUNARODNI SARAJEVO WINE WEEKEND

Iduće sedmice u Sarajevu počinje najveći bh. festival vina i jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrsteu regionu, Sarajevo WineWeekend. Tradicionalno, festival se održava posljednjeg vikenda u oktobru, no ove će godine i cijela sedmica biti posvećena umjetnosti vina i odlične hrane.

 

 

Na već poznatoj lokaciji, u Domu Oružanih snaga BiH (Dom Armije) u Sarajevu će se okupiti 60 vinara i vinarija iz BiH, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Austrije, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Uz vinare, na festivalu će biti i 20 gastro izlagača sa širokom paletom finih delicija koje će pratiti najbolja vina koja se mogu pronaći na tržištu.

 

«Napunili smo 13 godina i zvanično smo postali tinejdžeri», rekao je Amir Beširević iz kompanije Fina Vina, organizator festivala. «Kako tinejdžeri ponekad znaju biti jogunasti, tako smo ove godine festival pomjerili na četvrtak i petak, i sigurni smo da nam publika to neće zamjeriti. Četvrtak je ionako već odavno novi petak, a u dobrom je društvu zapravo potpuno svejedno koji je dan», kaže Beširević.

 

Festival je proširen i dodatnim događanjima, pa će tako prva pretpremijerna večera Sarajevo WineWeekenda biti održana u sarajevskom restoranu LibertAs. Slowfood u šest slijedova koje priprema, uz rezidentne chefove, iznimno popularni srbijanski Masterchef i TV zvijezda, Radomir Raša Vlačić, biti će upareno sa fantastičnim i pažljivo probranim vinima vinarije Vukoje iz Trebinja. Već četvrtu godinu zaredom, festival će se zvanično otvoriti press konferencijom 25. oktobra u kultnom sarajevskom restoranu 4 sobe gospođe Safije, a navečer će na istom mjestu biti i Mingle&Wine. Zalogaje će pripremiti Chef Moreno Debartoli, a vina dolaze iz vinarija Žilavka i Podrumi Grge Vasilja i Vukoje (BiH), Chichateu iTemet (SR) i Zanut (SLO). Tokom trajanja ovogodišnjeg festivala će biti održano i sedam vinskih radionica u Coloseum Clubu.

 

«Edukacijska komponenta festivala nam je izuzetno važna i to je jedno od težišta Sarajevo WineWeekenda» objašnjavaNajra Krvavac iz organizacijskog tima. «Ove godine smo pojačali naglasak na radionice, gdje će publika saznati sve o sjajnim linijama vina nekih od ponajboljih vinara iz regije. U vinima možete u potpunosti uživati samo onda kada poznajete i razumijete procese njegovog nastajanja i sazrijevanja», zaključuje Najra.

 

Po završetku zvanične festivalske satnice posljednjeg dana, u petak 27.10., se održava NLB – Sarajevo WineWeekendAfter Party u Coloseum Clubu, uz DJ Jasminu i Blackberries bend, a ulaz je slobodan.

Dugogodišnji partneri festivala su NLB d.d., Porsche Sarajevo i Audi BiH, koji su i ove godine pripremili sjajne i zanimljive prezentacije na festivalu. Emisija «Konačno petak» BHRT-a će se drugog dana festivala uživo uključivati iz Doma Armije, što je sjajna prilika da oni koji neće moći posjetiti festival osjete djelić atmosfere.

 

Sarajevo WineWeekend se održava u četvrtak i petak, 26. i 27.10. Cijeli program festivala se nalazi na službenoj stranici www.sarajevowineweekend.com