Najbolje aplikacije za uređivanje fotografija

Kamere na pametnim telefonima iz godine u godinu postaju sve bolje i nude visok kvalitet fotografija i snimaka, te ne čudi što sve više potiskuju upotrebu digitalnih aparata. Pored toga što imaju uporedive performase sa klasičnim aparatima, kamere na mobilnim uređajima danas posjeduju i brojne druge opcije zahvaljujući kojima se fotografije mogu uređivati i mijenjati izgled.

 

Kada na sve ovo dodamo i dostupnost mnogobrojnih aplikacija za obradu fotografija, jasno je zašto ne morate biti profesionalni fotograf ili „fotošop majstor“ kako biste svoju fotografiju učinili savršenom. Jedino što je potrebno jeste da na telefonu instalirate neku od najpopularnijih aplikacija za uređivanje fotografija i njihovim korišćenjem poboljšate kvalitet i izgled svojih fotografija, bez upotrebe fotošopa. Zbog toga Vam u nastavku donosimo šest najboljih aplikacija za uređivanje fotografija za Android i iOS platforme.

1. VSCO Cam

VSCO Cam je jedna od najpopularnijih aplikacija za uređivanje slika na svim platformama i potpuno je besplatna. Minimalni interfejs je čini jako jednostavnom za korištenje i omogućuje uređivanje fotografija dok korisnici ne pronađu postavku koja im najviše odgovara, te istu mogu koristiti i na budućim fotografijama. VSCO ima bogatu ponudu filtera čiji se broj konstantno uvećava, a korisnici takođe mogu primjenjivati višenamjenske filtere, mijenjati osvjetljenje, korigovati kontrast i još mnogo toga. Nakon obrade fotografije, možete je sačuvati na svom telefonu ili podijeliti na društvenoj mreži koju koristite.

2. PicsArt

PicsArt je takođe veoma popularna Android aplikacija za uređivanje fotografija i potpuno je besplatna za sve korisnike. Pored standardnih mogućnosti za obradu fotografija, ova aplikacija nudi brojne efekte, filtere, platformu za crtanje, pisanje i postavljanje stikera, kao i mogućnost pravljenja kolaža fotografija ukoliko želite da se zasebnih više fotografija nađe na jednoj. Fotografije obrađene u ovoj aplikaciji možete direktno podijeliti na nekoj od društvenih mreža, a takođe možete pristupiti PicsArt-ovoj internoj mreži i tamo podijeliti uspešno obrađenu fotografiju.

3. FaceTune

FaceTune je aplikacija namijenjena obrađivanju portreta, odnosno usavršavanju fotografija lica i dostupna je na svim platformama. Zahvaljujući ovoj aplikaciji možete ukloniti svaki nedostatak na licu, baš kao da koristite neki od profesionalnih programa za uređivanje fotografija. Naime, FaceTune nudi razne opcije za sređivanje fotografija, poput alata za izbjeljivanje zuba, uklanjanje bora i bubuljica, bojenje sijedih vlasi ili uklanjanje crvenih očiju. Pored toga, korisnicima su na raspolaganju i brojne druge opcije poput različitih filtera, efekata, sužavanja i rotiranja fotografije. Takođe, korisnici putem ove aplikacije mogu korigovati i svoj obim struka ili bilo kog dijela tijela. Nedostatak aplikacije je u tome što ona nažalost nije besplatna, već za nju morate izdvojiti negdje oko tri dolara.

4. Photo Editor by Aviary

Ova aplikacija predstavlja savršenu ravnotežu između ozbiljnog uređivanja fotografija i raznobrojnih ukrasa i stikera koje možete iskoristiti i dodati na fotografijama. Pored standardnih funkcija poput rotiranja, rezanja i slično, Aviary Photo Editor pruža i mogućnosti fokusa, unosa teksta, kozmetičkih korekcija i “Meme Generator”. Takođe, korisnicima su na raspolaganju brojni filteri koje uvijek mogu osvježavati tako što će besplatno preuzeti nove efekte. Aplikacija je besplatna i može se koristiti na svim platformama.

5. Retrica

Aplikacija Retrica je najpoznatija po mnogobrojnim filterima koji su na raspolaganju njenim korisnicima. Naime, aplikacija sadrži preko 100 filtera kroz koje možete obraditi svoju fotografiju, tako da je izbor daleko veći nego na ostalim aplikacijama. Pored toga, fotografije možete „pakovati“ u različite zanimljive kolaže. Aplikacija takođe nudi i mnoge druge opcije poput zamućivanja dijela slike, bordera i tajmera koji olakšava slikanje. Ovako kreirane fotografije možete sačuvati ili ih direktno podijeliti na društvenim mrežama, a aplikacija je dostupna za sve platforme i potpuno je besplatna.

6. Shift

Aplikacija Shift se razlikuje od ostalih aplikacija za uređivanje fotografija po tome što možete kombinovati različite filtere na istoj fotografiji i na taj način kreirate jedinstven sadržaj. Ova aplikacija omogućuje korisnicima potpunu kontrolu nad svakim elementom fotografije, pa se zahvaljujući njoj postiže efekat kakav nije dostupan putem ostalih aplikacija. Dakle, na Shiftu možete odabrati boju i nijansu filtera, teksturu slike, a zatim prilagoditi jačinu boje, svjetlinu i kontrast i kombinovati ih na fotografiji. Aplikacija je dostupna za sve platforme i idealna je za sve kreativce koji vole da eksperimentušu sa svojim fotografijama.

(Poslovno jutro)